2024. április 19., péntek

Színjátszás – és nem csak az

Gyermekszínjátszó találkozót tartottak Bácsfeketehegyen – Sokrétű a vajdasági gyermekszínjátszás

A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében a hétvégén megtartották a XIV. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozót. Hajvert Lódi Andrea, az esemény szervezője arról számolt be a médiának, hogy a találkozóra 20 előadás jelentkezett be.

–Sajnos, a zomboriak nem tudtak eljönni, így 19 előadást láthatott a közönség a két nap alatt. Ezek közül 17 csoport vajdasági volt, különböző településekről, Palicstól Kúláig és Szenttamástól Nagykikindáig. Illetve idén is itt voltak az eszékiek, akik már több éve részt vesznek ezen a találkozón, és most először érkezett egy csoport a Felvidékről is. Nagy öröm számunkra, hogy határokon átnyúló találkozási pont lett ez a találkozó. És nemcsak a gyerekek számára, hanem a körülöttük tevékenykedő oktatók és zsűritagok szempontjából is. A zsűriből két tag magyarországi és egy vajdasági, illetve, akik a gyerekeknek foglalkozást tartottak, azok között voltak erdélyi, felvidéki, magyarországi és vajdasági szakemberek – számolt be a szervező, majd a találkozó menete kapcsán elmondta, hogy minden ötödik-hatodik előadás után értékelést tartottak. Ezen a zsűri elmondta a meglátásait a felkészítő tanároknak, amiből nagyon sok mindent megtanulhattak. Ily módon a találkozó egy minitanfolyam is volt, amin sokat lehetett tanulni az előadásokból és a zsűri értékeléseiből. A találkozó a gyerekeknek remek lehetőség volt, hogy kapcsolatokat építsenek, mert míg a zsűri értékelt, addig ők közös játékokon vettek részt – mondta el Hajvert Lódi. Egy-egy kis csoportban hat-hét településről érkezett gyerekek vettek részt, így alkalmuk volt ismerkedni.

A gyermekszínjátszás Vajdaságban nagyon sokrétű, különböző típusú csoportok működnek – fogalmazott a szervező.

–Vannak műhelyek, amelyek a kőszínházak közvetlen vonzáskörébe tartoznak, és színészek foglalkoznak a gyerekkel. Vannak olyan csoportok is, amelyek egy-egy iskolán belül, a magyartanár köré szerveződnek. Ők nem folyamatosan, hanem csak egy-egy alkalomra elkészített előadást mutatnak be. És vannak a csoportok, amelyek valamely művelődési egyesület keretében dolgoznak. Ezeken belül is tovább tagolódnak, hiszen a nagyobb települések vagy az ügyesebben pályázók sokszor tudnak arra keretet biztosítani, hogy meghívjanak egy színházi embert, aki megrendez egy darabot a gyerekeknek. Sok helyen viszont önkéntes alapon működik dolog. A színjátszás nagyon sok mindent ad a gyerekeknek, ugyanis nemcsak fontos közösségépítő dolog, hanem olyan szabadságot, kreativitást is próbál a gyerekekből előhozni, amire egész életükben szükségük lesz – mondta el Hajvert Lódi Andrea.