2024. április 19., péntek

Megemlékeztek az oromhegyesi béketiltakozás 30. évfordulójáról

Három évtizeddel ezelőtt, 1992 májusában a magyarkanizsai községhez tartozó Oromhegyesen és a környező falvakban egyszerre több, mint kétszáz behívót kézbesítettek a hadköteles férfiaknak, hogy hadgyakorlat címén azonnal vonuljanak be katonának.

A település egészségházában dolgozó hölgyek kezdeményezésére békegyűlést szerveztek, majd az érintett férfiak a későbbiekben legendássá vált Zitzer Club épületébe költöztek be azzal az elhatározással, hogy őket semmilyen erő és hatalom nem küldheti el az értelmetlen háborúba.

(Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

(Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

Ellenállásuk kilencven napig tartott, ez idő alatt megalapították a Zitzer Szellemi Köztársaságot, s az itt zajló történéseknek köszönhetően Oromhegyes és ezen belül a Zitzer Club nemzetközi vonatkozásban is a békés tiltakozás és polgári engedetlenség jelképévé vált.

Harminc- évvel később ma a béketiltakozás kezdetének a helyszínén a tiltakozás egykori résztvevői a Nők feketében belgrádi szervezetének a képviselőivel együtt emlékeztek meg a békés tiltakozásról és a 90 napig tartó polgári engedetlenégről.

(Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

(Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

Az általános iskola előtt megtartott alkalmi történelemórát követően az emlékezők ugyanazon az úton, amelyen három évtizeddel ezelőtt is elhaladtak, az egykori Zitzer-klubhoz vonultak, ahol folytatódott a megemlékezés, amihez online konferenciabeszélgetésen keresztül olyan magyarországi közéleti szereplők, illetve előadók is csatlakoztak, akik a Zitzer Szellemi Köztársaság megalakulásának a hírére jelenlétükkel, illetve más forrásokkal is támogatásban részesítették az oromhegyesi békeaktivistákat, illetve a velük együtt a helyszínen szolidaritást vállaló hazai és külföldi újságírókat, értelmiségieket és művészeket.

A harminc évvel ezelőtti béketiltakozás mozgatórugóival, szervezőivel készített riportunkat a közeljövőben olvashatják napilapunk oldalain.