2024. április 19., péntek
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Az Etna megmászása

Vasárnap a harmadik szakasszal lezárult az idei Giro magyarországi szakasza, a hétfői pihenő- és utazónapot követően pedig már Dél-Olaszországban, Szicília szigetén találta magát a mezőny. A magyar síksághoz képest itt már egészen más terep várt a résztvevőkre, hiszen a 172 kilométeres szakasz utolsó része az Etnára vezetett fel, és az idei verseny első hegyi befutóját hozta.

A hegymenet előtt Stefano Oldani szökött meg, akit viszont ekkor beértek az üldözők, és a befutó végül a német Lennard Kämna és a spanyol Juan Pedro López párharcává változott. A nagyot hajrázó kettős kis híján össze is akadt az utolsó kanyarban, de megúszták, a szakaszgyőzelem Kämnáé lett, míg López átvette a rózsaszín trikót. Az összetettet eddig vezető Mathieu van der Poel most csak egy közel 23 perccel leszakadó bollyal érkezett be a célba, de sok időt vesztett az esélyesek közül Tom Dumoulin és Vincenzo Nibali is, míg Miguel Ángel López csípősérülés miatt feladta a versenyt.

Giro d’Italia, 4. szakasz (Avola–Nicosoli, 172 km): Lennard Kämna 4:32:11 óra, Juan Pedro López +0, Rein Taaramäe +34, Sylvain Moniquet +2:12, Mauri Vansevenant a. i. stb. Az összetett állása: López 14:17:07 óra, Kämna +39, Taaramäe +58 mp stb.

AZ EDDIGI LEGERŐSEBB TOUR DE HONGRIE

Alig hagyta el Magyarországot az egyik rangos kerékpárverseny, máris kezdetét veszi egy másik, hiszen mától vasárnapig zajlik a Tour de Hongrie, amely Csákvárról rajtol, és 905 kilométeres össztávja hét megyén halad át, mire megérkezik az ország legmagasabb pontján, a Kékestetőn lévő befutóig. A mezőny egyértelműen a verseny történetének eddigi legerősebbje lesz, hiszen benevezett többek között a tavalyi Vuelta pontversenyét megnyerő Fabio Jakobsen, a Grand Tourokon szakaszgyőzelmekkel rendelkező Dylan Groenewegen és Elia Viviani, valamint a verseny előző kiírásait emlékezetessé tevő Antonio Tiberi és Krists Neilands is. A magyarok közül a 2019-ben második helyezett Dina Mártontól és Kusztor Pétertől várhatóak a legjobb eredmények.