2022. június 29., szerda

Koalíciós vitát váltott ki Romániában a székely himnusz éneklése

Romániában koalíciós vitát váltott ki, hogy a ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a magyar és a román válogatott vasárnapi mérkőzése után a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az ukrajnai háború összefüggésében „tűrhetetlen provokációnak" nevezte a himnuszéneklést. Kijelentette: biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet.
Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke azt kérte Nicolae Ciuca miniszterelnöktől, váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki – a román sajtó közlése szerint – a nézőtér magyar szektorában nézte végig a mérkőzést. A politikus, aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette, a közösségi médiában tisztázta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte.

Ez az ügy a legtalálóbban a „vihar a biliben” régi szólással jellemezhető – jelentette ki kedden Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a román parlamentben, arra reagálva, hogy a Románok Egyesülésért Szövetség képviselője, Dan Tanasă, majd Sorin Grindeanu kormányfőhelyettes is támadta a román válogatott magyar nemzetiségű játékosait, amiért elénekelték a székely himnuszt a szlovéniai világbajnokságon a Magyarország elleni hétvégi mérkőzés után, írja a Transtelex.

Csoma Botond frakcióvezető a román parlamentben

„Számomra felfoghatatlan, hogy ma, amikor keleti szomszédunkban háború dúl, gazdasági válság sújtja a térséget, az ország elöljáróinak az a legnagyobb problémájuk, hogy a hokiválogatott néhány tagja spontánul elénekelte a székely himnuszt a Ljubljanában rendezett jégkorong-világbajnokságon. A játékosokat a spontán éneklésért sem a szakszövetség, sem a minisztérium nem vonhatja felelősségre. És nem a sportminiszternek kell magyarázatot adnia ezért, mint ahogyan a szállításügyi minisztert sem terheli felelősség azért, hogy a vonaton a jegyellenőr és az utasok mit dalolnak” – mutatott rá Csoma Botond.

Az RMDSZ politikusa kifejtette, a székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségének, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. „Különösen fontos, hogy megértsük, főleg ezen a napon, amikor Románia függetlenségét ünnepeljük, május 10-én: az országban sokféle regionális identitás van – így a székely is –, és ez csak erősebbé tesz bennünket közösségként, országként, az együttgondolkodás az ország valamennyi állampolgára érdekében történik. A közös problémákra, az új kihívásokra együtt kell megoldásokat találnunk és nem olyan álproblémákon vitáznunk, amelyek önös politikai érdekeket szolgálnak” – hangsúlyozta Csoma Botond.