2024. március 28., csütörtök

Felhőben a jövő

Oracle-adatközpont nyílt Kragujevacon

Első délkelet-európai regionális központját nyitotta meg kedden Kragujevacon az Állami Adatközpontban az Oracle szoftverfejlesztő vállalat, aláírta a központtal az erről szóló kereskedelmi szerződést, melyet Kenneth Johansen, a cég észak- és kelet-európai felhőalapú számítástechnikai fejlesztésekkel foglalkozó igazgatója és Danilo Savić, a Data Cloud Technology vállalat vezetője látott el kézjegyével. A regionális központ megnyitásán Ana Brnabić kormányfő is részt vett, s kijelentette, egy újabb siker ez a digitalizáció útján, a sikereket pedig a gazdasági adatok is érzékeltetik, hiszen csak az év első két hónapja alatt 347 millió euró értékben szállított ki az ország információs technológiai és kommunikációs szolgáltatásokat, tavaly is rekord dőlt meg, mert az év folyamán 1,86 milliárd eurót tett ki az export ezen a területen. Bátorító, hogy a januári és februári adatok is 42,7 százalékkal jobbak a tavalyi első két hónap eredményeinél, értékelte Brnabić.

A digitális átalakulás egyik fontos jeleként értelmezte az Oracle szerbiai piacon történő megjelenését tegnap Mihail Jovanović, a kormány információs technológiai és elektronikus ügyintézési irodájának vezetője is. Az Oracle felhőalapú szolgáltatásainak délkelet-európai központja mostantól kezdve Szerbia lesz, ezeket a szolgáltatásokat pedig ma már szinte minden iparágban felhasználják, de egyre fontosabb lesz a szerepe az egészségügyben és a mindennapok más területein is, jelentette ki az irodavezető. Nem pontosította, milyen értékű a beruházás, azt közölte, „több tízmillió euróban mérhető annak nagysága”. Ehhez hozzá kell számítani még azt is, milyen fejlődést hoz a befektetés a hazai cloud technológia számára a következő időszakban.

Kenneth Johansen és Danilo Savić írta alá a kereskedelmi szerződést Kragujevacon, a szerb kormány és az Oracle tisztségviselőinek jelenlétében (Fotó: Beta)

Kenneth Johansen és Danilo Savić írta alá a kereskedelmi szerződést Kragujevacon, a szerb kormány és az Oracle tisztségviselőinek jelenlétében (Fotó: Beta)