2024. április 25., csütörtök

Kellene még egy beruházás…

A Rosa új kelet-szerbiai üzemében természetes szénsavtartalmú ásványvizet palackoznak

Magas kalciumtartalma teszi igazán kinccsé azt az ásványvizet, amelyet ezentúl a Rosa Homolje üzemben palackoznak majd, ismertették a keddi gyáravatón az azon résztvevő Aleksandar Vučić államfővel a Coca-Cola HBC portfóliójába tartozó Rosa foglalkoztatottjai. A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy a Coca-Cola biztos befektető, amibe belekezd, azt be is fejezi, s az általa létesített munkahelyek is fenntarthatónak számítanak. A kelet-szerbiai Kučevo melletti Neresnica település forrása mellett döntött a cég, évek óta keresett egy minőségi forrást, természetes szénsavtartalmú ásványvíz előállításával foglalkoznak majd az új gyárban, ismertette Szvetoszlav Atanaszov, a vállalat szerbiai és montenegrói vezetője. A Rosa Homolje voltaképpen új tagja a Coca-Cola cég családjának, április közepe óta van jelen a szerb piacon, miután az említett világmárka megvásárolta tavaly november végén az érintett ivóvízforrást. Az üzletekben fél és másfél literes kiszerelésben lehet megtalálni az ásványvizet.

A gyáravató alkalmából a helyszínen megjelent polgárokhoz is szólt az államfő. Azt mondta, egyéb beruházásokra is számíthatnak a térségben, felújítják a Kučevo és Petrovac közötti utat és a Turija és Tumane közötti út is új burkolatot kap. A hosszú távú elképzelések között mindenképpen szerepel a termálvíz hasznosítása, az idegenforgalom fellendítése, említette meg, s amondó volt, hogy Kučevónak szüksége lenne még egy jelentős nagyberuházásra, hasonlóra, mint a Coca-Coláé. A cél a bérek, nyugdíjak folyamatos növelése, ennek köszönhetően itthon is magasabb lehet az életszínvonal, s visszatérhetnek Kelet-Szerbiába is a külföldre költözött szerb állampolgárok. Vučić közölte, az államnak meg kell oldania a Vlasina körüli csatornahálózat kiépítését, amire 16 millió eurót fordítanak majd.

Minőségi és megbízható beruházásnak, az Egyesült Államok példás gazdasági „nagykövetének” nevezte a Coca-Cola céget Christopher Hill amerikai nagykövet, s közölte azt is, hogy az USA-nak és az említett óriásvállalatnak is nagy beruházási tervei vannak még Szerbiában. Ahol a Coca-Cola megjelenik, ott biztosított a haladás a jövő felé, a munkahelyteremtés, a környezetbarát beruházások megjelenése, értékelte Hill.