2024. április 19., péntek

Megtartani a hét államtitkári tisztséget!

Pásztor István: Folytatódnak a vajdasági gazdaságfejlesztési intézkedések

A Vajdasági Magyar Szövetség azt szeretné elérni a Szerb Haladó Párttal folytatott kormánykoalíciós tárgyalások során, hogy továbbra is megtartsa a hét államtitkári tisztséget az új kabineten belül is, derült ki Pásztor István pártelnök a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorának adott nyilatkozatából. Mint mondta, a tárgyalások még ezután következnek, az viszont biztos, hogy pártja számára az oktatási, az egészségügyi, a környezetvédelmi, a mezőgazdasági, az infrastruktúra-fejlesztési, az igazságügyi és a pénzügyi tárca a leglényegesebb, ahogyan az az eddigiekben is volt. Mint mondta, mindössze 75 szavazaton múlott, hogy a VMSZ megszerezze a szerbiai parlamentben a hatodik képviselőhelyet is, a párt mindenképpen a kormányban való szerepvállalásra készül.

Szavai szerint a következő négy évben folytatódik a gazdaságfejlesztési program és az oktatási kérdések is előtérbe kerülnek. A gazdasági program keretében folytatódnak a házvásárlási pályázatok, de a termőföldszerzés, valamint a kezdő vállalkozások megsegítése is prioritás lesz.

– A másik fontos kérdés a középiskolai kollégiumi rendszer kiépítése és a szakkollégiumi középiskolai rendszer létrehozása a középiskolai központokban. Fontos lenne, ezzel hozzá tudnánk járulni ahhoz, hogy a magyar nyelvű oktatás egy magasabb színvonalú oktatás legyen, hogy a gyerekeink jó helyen tartózkodjanak, hogy az iskoláink fejlődni tudjanak, hogy a gyerekekkel egész nap foglalkozzanak. Az elemi iskoláknál is, ha nem is az összesnél, de minél többnél, szeretnénk elindítani az egész napos foglalkozásokat – mondta el Pásztor a rádióinterjúban.

Kitért egyéb politikai kérdésekre is: Szerbia álláspontja az ukrán–orosz háború kapcsán továbbra is változatlan, amelyet a VMSZ is támogat a kezdetektől fogva. A három hónapos sorkatonaság bevezetése kapcsán pedig azt közölte, kikérik majd az emberek véleményét, amint aktuálissá válik ez a kérdés, s azt az álláspontot fogják képviselni, ami a polgárok akaratával áll összhangban.