2024. április 24., szerda

Brnabić: Szerbia európai útja ma fontosabb, mint valaha

Ana Brnabić miniszterelnök az Európa napja alkalmából tartott újvidéki ünnepségen kijelentette, hogy az Európai Unió az emberiség történetének legsikeresebb békeprojektje, és Szerbia európai útja ma fontosabb, mint valaha – írja az N1.

– Európa a múltunk, Európa a jelenünk, Európa a jövőnk, ugyanahhoz a családhoz tartozunk, ugyanazokat az értékeket valljuk, és közös jövő áll előttünk – közölte Brnabić. Felhívta a figyelmet arra, hogy Európa évszázadok óta a tudomány, a kultúra, a művészet, az oktatás motorja, de sajnos állandó konfliktusok színtere is volt, de május 9-e ezt örökre megváltoztatta, és az EU alapítói 1950-ben úgy döntöttek, hogy mindent, ami az európaiakat összeköti, az őket elválasztó dolgok fölé helyezik, és létrehozzák a „kompatibilis értékek szilárd közösségét".

– Bár ma már könnyű kritizálni, az európai országok unióját nem gazdasági, de még csak politikai projektnek sem kell tekinteni, hanem békeprojektnek, amely egy évtizedes békeidőszakot, így a jólétet is megalapozta. Az EU az emberiség történetének legsikeresebb békeprojektje – mondta a szerb miniszterelnök.

Kiemelte, ezért Szerbia számára ma minden eddiginél fontosabb az európai út.