2024. április 20., szombat

Mintegy 400 ezer polgár kap minimálbért Szerbiában

Az előző évben 50 ezerrel nőtt Szerbiában a minimálbérből élők száma, jelenleg mintegy 400 ezren vannak. Az ukrán válság okozta infláció miatt a minimálbér veszít az értékéből, ezért a szakszervezetek újabb tárgyalásokat és a minimálbér évi kétszeri összehangolását kérik. A munkáltatók a progresszív béradózásban látják a megoldást. A munkaügyi minisztérium még nem reagált a szakszervezetek kéréseire – írja a Szerbiai Rádió és Televízió.

Olgica Jovanović minimálbérért dolgozik, férjének fizetése pedig csak valamivel magasabb az övénél. Két gyerekük van, és elmondása szerint nagyon nehéz körülmények között élnek.

– Miután kifizetem a rezsiköltségeket, szinte tíz napra elegendő élelemre sem marad pénzünk, nem beszélve a higiéniáról és az öltözködésről, melyekre szintén szükségünk van. Amikor elmegyek a boltba vásárolni, 2000 dinárért töltök meg egy zacskót, és az csak az élelmiszer, abból nem lehet megélni egy hónapig – mondta Olgica Jovanović.

A szakszervezetek azért kérték a szociális-gazdasági tanácsot a minimálbér újratárgyalására, mert tavaly az utolsó két hónapban ezer dinárral nőtt a fogyasztói kosár értéke, idén áprilisra pedig szintén ugyanennyivel.

– Gyorsan csökkenni fog a szerbiai alkalmazottak életszínvonala, és úgy gondoljuk, hogy itt az ideje, hogy leüljünk, és megkezdjük a tárgyalásokat, hogy kibírjuk azt, ami idén vár ránk – állítja Zoran Mihajlović, a Szerbiai Független Szakszervezetek Szövetsége Tanácsának titkára.

A válság a munkaadókat is érintette, mert sokan euróban kötöttek szerződést, és az eurózóna inflációja elérte a 7,5 százalékot. A munkaadók úgy vélik, hogy a minimálbért nem kellene megadóztatni.