2024. április 25., csütörtök

Óvjuk meg természeti kincseinket!

A tartományi környezetvédelmi titkárság tizenhét nyertes pályázóval írt alá szerződést

Legújabb pályázati kiírása keretében 25 természetvédelmi területen tervezett beruházás megvalósítását támogatja a tartományi környezetvédelmi titkárság. Erre a célra 15 millió dinárt irányozott elő.

Tóth Zoltán, a Tartományi Területrendezési és Környezetvédelmi Titkárság segédtitkára elmondta, ez a pályázat több szempontból is jelentős, ugyanis ezzel a támogatással a természet, a környezet, valamint a természeti kincsek óvását támogatja. Ezenkívül lehetőségeket biztosít a természetvédelmi területek kezelői számára, hogy további fejlesztéseket valósítsanak meg.

– Fontos kiemelni, hogy ilyen jellegű pályázati kiírása 2015 óta nem volt a tartományi környezetvédelmi titkárságnak, ezért nagyon időszerű volt, hogy támogatásokat biztosítsunk a védettség alatt álló területeken megvalósítandó beruházásokra a természetvédelmi területek kezelői számára. Az esemény fényét az is emeli, hogy május 10-e a madarak és a fák világnapja, amely lehetőségeket ad arra, hogy különböző rendezvényeken és megmozdulásokon keresztül felhívjuk a társadalom figyelmét a környezettudatosság fontosságára, és annak elmélyítésére. Lényeges az is, hogy a fiatalok körében kialakuljon a természedvédelem iránti elkötelezettség – nyilatkozott Tóth Zoltán.

A Palics-Ludas közvállalat négy természetvédelmi terület gondozására nyert támogatást (Fotó: Dávid Csilla)

A Palics-Ludas közvállalat négy természetvédelmi terület gondozására nyert támogatást (Fotó: Dávid Csilla)

A tartományi kormány dísztermében tegnap összesen 17 támogatási szerződést írtak alá a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság, valamint azon természetvédelmi területek kezelői között, akik sikeresen pályáztak a titkárság kiírására. A támogatási szerződeseket Brankica Tabak településrendezési és környezetvédelmi altitkár nyújtotta át a természetvédelmi területek kezelőinek.

Az egyik nyertes, Dobó Márta, a Palics-Ludas közvállalat igazgatónője elmondta, a vállalatuk 5 természetvédelmi terület kezelője, és ezek közül négyre sikeresen pályáztak.

– Mind a négy területre egyenként 600 ezer dinárt kaptunk támogatásként, adóval együtt. Ezek a ludasi természetvédelmi területeink, a szelevényi rész, a szabadkai erdő, valamint a palicsi park. Mind a 4 helyen élőhelykezelés, felújítási munkálatok, valamint a meglévő fajok védelme folyik majd. Ezeket a tevékenységeket eddig is a vállalat végezte. Ez most egy jelentős anyagi segítség, hiszen sajnos az elmúlt időben egyre kevesebb a munkaerő és egyre több az olyan terület, amit rendezni kellene. Így most ezeken a pályázatokon keresztül sikerül másokat is bevonni a munkába, és a nádasokat visszaszorítani, tehát azokat a gyomokat, amelyeket káros nagyobb területen kaszáltatni, és ez hatással lesz mindannyiunk egészségére és jólétére – mondta Dobó Márta.

Ljubomir Knežević, a Horgoshoz tartozó Kamarás természetvédelmi terület kezelője elmondta, tervben van egy oktatási központnak a kiépítése, egy tájékoztató tábla, és a tervrajznak az elkészítése.

– A mi területünk össze van kötve a magyarországi madarász természetvédelmi területtel, és nálunk van egy erdő rész és egy tó, amely 60 holdnak megfelelő terület. Ennek a tónak a végén szeretnénk ezt az oktatóközpontot kiépíteni. Most pillanatnyilag karbantartások folynak. Támogatást eddig az állam nem látott elő, ezért nagyon örülünk, hogy ez megtörtént. Remélem a jövőben is lesznek pályázatok, hogy befejezhessük a terveinket. Továbbá szeretnénk hogy a jövőben a tó igazi tó legyen, mivel pillanatnyilag mocsár – fogalmazott Knežević.

Ezenkívül a Vajdaság Erdői Közvállalat négy természetvédelmi területen tervezett beruházására összesen 2 millió 724 ezer dinár támogatási összeget hagyott jóvá a tartományi környezetvédelmi titkárság.