2024. április 23., kedd

Színházzá vált a város

Az Ifjúsági Színház szervezésében szombaton kezdődött az Újvidéki Színházi Játékok elnevezésű nemzetközi fesztivál.

Első alkalommal rendezték meg, a célközönség elsősorban a gyermekek és a fiatalok. A rendezvény előadásai május 15-éig tekinthetőek meg, a közönségnek tizennégy színdarabot lesz/volt lehetősége látni. Közülük tizenegy a fesztivál versenyválogatását alkotja. Az eseménysorozatban finn, orosz, cseh, szlovák, horvát, montenegrói, szerb, szlovén és a Boszniai Szerb Köztársaságból érkező színháztársulatok mutatkoznak be.

Kolléganőnk hangulatfotói szombaton délután készültek a belvárosban, a Gulliver utazásai című színdarab bemutatóján (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Kolléganőnk hangulatfotói szombaton délután készültek a belvárosban, a Gulliver utazásai című színdarab bemutatóján (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Dalibor Rožić, a városi önkormányzat kulturális tanácsának tagja a megnyitón úgy értékelt, hogy a közönség megteremtése a kultúra talán legfontosabb feladata.

– A közönség elé ezúttal tizennégy fantasztikus előadást tárunk, olyanokat, amelyeket a felnőttek is élvezhetnek, ugyanakkor színvonalas időt tölthetnek el gyermekeikkel. Azt szeretnénk, ha a gyermekek számára a kultúra és a művészet szórakoztató és érdekes lenne, egyúttal a világról és az emberek közti kapcsolatokról való gondolkodásra is szeretnénk ösztökélni őket. Biztos vagyok abban, hogy egy olyan fesztiválsor kezdődött, amely még sokáig fennmarad, és amelyről felismerhetőek leszünk – fogalmazott Rožić.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A rendezvényt az Európa Kulturális Fővárosa programplatform részét képező a Jövő meséi elnevezést viselő eseménycsokor keretében rendezik meg. A mesélőművészek tehát május 15-éig mozgatják meg a színházi világ otthonait, a Szerb Nemzeti Színházat, az Ifjúsági Színházat, az Újvidéki Színházat, valamint öt művelődési állomást és a város, illetve a környező települések iskoláit, a köztereket és a parkokat is.