2024. március 28., csütörtök

Európát ünnepeltük

Győzelem napi felvonulást is tartottak Újvidéken

A május 9-ei, hagyományos, győzelem napi ünnepséget, pontosabban tematikus fesztivállal egybekötött koncertsorozatot az idén is a Szabadság téren tartották meg. Az egész napos buli az Együtt jobbak vagyunk gyűjtőnév alatt zajlott, a városházán megtartott ünnepi fogadáson Miloš Vučević polgármester Ana Brnabić kormányfőt is vendégül látta.

A Halhatatlan Ezred hétfőn is végigvonult a sétányon (Fotó: Ótos András felvétele)

A Halhatatlan Ezred hétfőn is végigvonult a sétányon (Fotó: Ótos András felvétele)

A rendezvénycsokor záróakkordjaként a téren felállított színpadon fellépett a 60 tagú Western Balkans Youth Orchestra Desar Sulejmani vezényletével, több ezren ünnepelték a késő esti órákig kontinensünk második világháború után megalapozott értékrendjét.

Európa kicsiknek és nagyoknak (Fotó: Ótos András felvétele)

Európa kicsiknek és nagyoknak (Fotó: Ótos András felvétele)

A kora délutáni órákban a Duna menti sétányon győzelem napi felvonuláson vehettek részt azok, akik május 9-én ünnepként élik meg. A városházán megtartott fogadáson Vučević polgármester mellett Emanuele Giaufret nagykövet, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője is üdvözölte Ana Brnabić kormányfőt.

A Szabadság téren megtartott hangversenyhez csatlakozott Ivana Peters, a Frajle együttes, Ana Stanić, Zoe Kida, Bilja Krstić, Kiki Lesendrić és Stevan B. Karanac is. Az Európát, a kontinens lakóinak értékrendjét népszerűsítő kiállítást alkalmi pultokon tekinthettük meg, a tagországok külön-külön bemutatkoztak, ott voltak a Szerbia uniós integrációjával foglalkozó minisztérium, akárcsak az Európai Mozgalom illetékesei is.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A hétfői nap eseményegyüttesét úgy képzelték el, hogy annak hangulata Európai szellemiséget árasszon, és hogy megragadja azokat, akik esetleg még kételkednek az európai út indokoltságában. A programot az Európai Unió szerbiai küldöttsége szervezte.

KÖSZÖNET A VÖRÖS HADSEREGNEK

Miloš Vučević polgármester a délelőtt folyamán koszorút helyezett el a második világháború áldozatainak emelet emlékműnél. Jelen voltak a katonaság képviselői is, akárcsak a Harcosszövetség tagjai.

Koszorúz a polgármester (Fotó: Ótos András felvétele)

Koszorúz a polgármester (Fotó: Ótos András felvétele)

Az emléktemetőben a polgármester gratulált polgárainknak május 9-e, a fasizmus feletti győzelem világnapja alkalmából:

– Az élet győzedelmeskedett aznap a halál felett. Hadd egyértelműsítsem a dolgokat: büszke vagyok arra, hogy dicső elődeink mindig, mindenkor az igazság és a szeretet oldalán foglaltak állást. Népünk mindig a helyes utat választotta, amiért nagyon magas árat fizetett. Ennek ismeretében kötelesek vagyunk tisztelni elődeink áldozatát, megőrizni hagyományainkat, tisztelni történelmünket! Ugyanakkor meg kell értenünk a környezetünkben előállt helyzetet, ilyen módon felismerhetjük azt, ami a jövőben vár ránk. Az akkori Jugoszlávia nagyon fontos, fasizmus elleni pozíciót töltött be, amiért a szerb nép hátborzongatóan megfizetett. Most, az ukrajnai történések tükrében sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a Vörös Hadsereg szövetségesünk volt, nem szabad szégyenkeznünk emiatt. Nem szabad háttérbe szorítanunk ezt a tényt annak érdekében, hogy a most kialakult helyzetben pozitív pontokat szerezzünk. A szabadság vidékünkre a Vörös Hadseregnek köszönhetően érkezett meg, ez történelmi tény és igazság, akárcsak az, hogy a többi szövetséges sereg is hozzájárult szabadságunk kiharcolásához – fogalmazott a polgármester, majd emlékeztetett arra, hogy a hétfőn megszervezett, színes, Európa napi programsor méltóan bizonyítja azt, hogy városunk megérdemli az Európa Kulturális Fővárosa cím viselését.