2024. április 26., péntek

Hogyan táncolnak Moldvában?

Táncházat és hangszerbemutatót tartottak a szabadkai Népkör MMK-ban

Pénteken este a táncházmozgalom elindításának 50. évfordulója alkalmából moldvai táncházat és hangszerbemutatót tartottak a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A rendezvényen összegyűlt érdeklődőket a szegedi Terebes zenekar táncoltatta meg. A táncház kezdete előtt Garamvölgyi Anett, a zenekar tagja lapunknak elmondta, hogy először tartottak ilyen rendezvényt Szabadkán.

– Az évforduló alkalmából hívtak meg minket Szabadkára. Elsősorban moldvai népzenét játszunk, de mivel a szervezők szóltak nekünk, hogy errefelé nemigen ismerik ezt a műfajt, így a táncház előtt tartunk egy kis hangszerbemutatót, és miután mindenki megismerkedett azzal, hogy zeneileg hogyan is épül fel egy moldvai népzene, akkor tanítunk hozzá táncokat is. A táncokat kicsik és nagyok egyaránt elsajátíthatják. Szerintem ez a szépsége a moldvai táncoknak, hogy főleg körtáncokból állnak, így azok is be tudnak állni a körbe, akik nem nagyon tudnak táncolni. Sőt az egészen kis gyermekeket is be tudjuk kapcsolni, úgy, hogy egy nagy kör részesei lehetnek. Még ha nem is tudják pontosan a lépéseket, egy élménnyel gazdagabbak lesznek – magyarázta Garamvölgyi Anett.

A táncház résztvevői az est folyamán olyan népzenében használatos hangszerekkel ismerkedhettek meg, mint a hegedű, a tilinkó, a doromb, a citera vagy éppen a sámándob. A hangszerbemutató után a résztvevők moldvai körtáncokat tanulhattak.