2024. március 29., péntek

Lélekpihentető akvarellek

Tót Kása Piroska amatőr festő kiállítása nyílt meg Óbecsén

Törökbecse után az óbecsei Városi Színház Kör Galériájában nyílt meg pénteken Tót Kása Piroska helyi amatőr festő Lélekpihentető akvarellek elnevezésű önálló kiállítása. Piroska huszonhárom éve foglalkozik festészettel. Már gyermekkorában vonzódott a képzőművészet iránt, aminek a továbbfejlesztését a nemrégiben elhunyt, szintén óbecsei Sípos Tibor képzőművésznek köszönheti.

– Korábban sok mindennel foglalkoztam, de hogy miért éppen a festészetet választottam, erre nem tudnék pontos választ adni. Lehet, hogy azért, mert a festészet megszeretett engem, én pedig a festészetet. Ez egy erős kötelék, egy barátság, mely több mint két évtizede tart, és a jövőben is megmarad. Kezdetben, amikor festeni kezdtem, az akvarelltechnika nem volt olyan népszerű. Száraz pasztellel is dolgoztam, de hosszú időn át számomra az olaj jelentette a festészetet, melyet, különösen az elmúlt két évben, az akvarell váltott fel. Főleg tájképeket, városrészeket festek, az utóbbi években azonban a virágmotívumok lettek a kedvenceim. Tizedszer mutatkozom be a közönségnek, de mivel ugyanazok a festmények vannak kiállítva, mint előzőleg Törökbecsén, így ez a kilencedik önálló kiállításom – mesélte Tót Kása Piroska.

Az amatőr festő az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben működő, az idén fennállásának húszéves évfordulóját ünneplő Szivárvány festőcsoport vezetője is.

– Gőzerővel készülünk az idei jubileumra, amelyet a tervek szerint júniusban ünneplünk meg. Festőtáborral kötjük majd össze, természetesen vigadozunk is, más festőcsoportokat is meghívunk, akikkel jó kapcsolatokat ápolunk. 2002-ben nem is gondoltuk, hogy egyszer majd a húszéves évfordulót ünnepeljük. Ezt nagyban a festőcsoport megalapítójának, Holló Katalinnak köszönhetjük, aki sokáig volt a csoportunk vezetője, majd én vettem át a helyét. Emellett június elején ugyanitt a Kör Galériában szervezzük meg az évi kiállításunkat. Festőcsoportunk huszonöt tagot számlál, akik főleg nyugdíjasok. Csütörtökönként jövünk össze. Amikor hideg van, a Petőfiben alkotunk, de ilyenkor, a tavasztól kezdve, a Tisza közvetlen közelében található, rendelkezésünkre bocsátott hétvégi házban tevékenykedünk – mondta Tót Kása Piroska.

A hatvan festményt bemutató Lélekpihentető akvarellek című kiállítás május 23-áig látogatható az óbecsei Városi Színház Kör Galériájában, utána pedig Nagybecskereken tekinthetik meg az érdeklődők.