2024. április 23., kedd

Alcaraz elporolta a két veteránt

Novak Đoković az elődöntőig menetelt a madridi 1000-es rangú mestertornán. A világelsőt a szombat esti maratoni csatában a 19 éves spanyol Carlos Alcaraz győzte le, aki előző nap a születésnapját a Rafael Nadal feletti diadallal ünnepelte meg, és ma a ranglistán, a döntő eredményétől függetlenül, már 6. lesz. A fiatal spanyol, aki az idén nyerni tudott Rióban, Miamiban és Barcelonában is, a tegnap esti döntőben a címvédő német Alexander Zverevvel csatázott.

Pénteken este Alcaraz nagy játékkal győzte le három játszmában mallorcai eszményképét, tegnap pedig testi és lelkiereje is volt az újabb, teljesen megérdemelt bravúrhoz. Đoković a madridi elődöntővel megőrizte a ranglista első helyét, Rómában pedig elődöntőre lesz szüksége, hogy élen maradjon, és a világelsőségi csúcsát 370 hétre növelje.

Ons Jabeur hatodszor játszott döntőt, és a madridi a második WTA-trófeája. A tunéziai szombaton este három játszmában győzte le az amerikai Jessica Pegulát, és a ranglistán feltört a 7. helyre.

Ons Jabeur élete második WTA-tornáját nyerte meg (Fotó: Beta/AP)

Ons Jabeur élete második WTA-tornáját nyerte meg (Fotó: Beta/AP)

Rómában e héten Nadal védi a címet, tavaly Đokovićot verte a döntőben, az idén pedig az elődöntőben találkozhatnának. Novak a rajton erőnyerő, majd, ha a legmagasabban rangsoroltak következnek, Karacev, Opelka, Auger-Aliassime és Nadal sorakoznának az elődöntővel zárva, míg a másik ágon Zverev, Cicipasz, Alcaraz és Rubljov az első négy esélyes. Nadal negyedében van Ruud, Hurkacz és Shapovalov.

Nehéz ellenfelet kapott a másik két szerbiai. Miomir Kecmanović az argentin Diego Schwartzmannal kezd, Filip Krajinović pedig már játszott az amerikai Frances Tiafoe-val, és két rövidítésben le is győzte. A zombori játékos a 2. fordulóban Rubljovval találkozik. A selejtezőben Györe, Lajović és Fucsovics indult. Mindhármuk meccse a tegnapi döntőben az első játszma idején eső miatt félbeszakadt. Marciék meccsét nem is folytatták, a magyar ugyanis feladta, és Lajović így táblára jutott, Györe pedig négy breakkel verte magabiztosan a bolíviai Hugo Dellient. A római női tornán nincs sem magyar, sem szerbiai szereplő.

MADRID. – Az 1000-es ATP-torna negyeddöntőjében: Nadal–Alcaraz 6:2, 1:6, 6:3, Cicipasz–Rubljov 6:3, 2:6, 6:4, A. Zverev–Auger-Aliassime 6:3, 7:5. Elődöntő: Alcaraz–Đoković 6:7, 7:5, 7:6, A. Zverev–Cicipasz 6:4, 3:6, 6:2. Nők, döntő: Jabeur–Pegula 7:5, 0:6, 6:2.

RÓMA. – Az 1000-es ATP-torna selejtezőjének 1. fordulójában: Györe–Kokkinakis 6:4, 6:4, Fucsovics–Kudla 4:6, 6:1, 6:4, Lajovic–Paire 6:2, 7:5. Döntő: Györe–Dellien 6:4, 6:2, Lajović–Fucsovics 4:0 – feladás. Főtábla, 1. forduló: Krajinović–Tiafoe 7:6, 7:6.

MAUTHAUSEN. – A challenger negyeddöntőjében: Rodionov–Balázs 6:4, 3:0 – feladás, Valkusz–Millman 6:4, 1:6, 6:3. Elődöntő: Rodionov–Valkusz 6:2, 6:4.

ULCINJ. – A futures negyeddöntőjében: Međedović–Paz 6:1, 6:1. Elődöntő: Međedović–Kestelboim 7:6, 6:0. Döntő: Međedović–Marti 6:1, 6:2.

KOPER. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Bonaventure–Danilović 4:3 – feladás.

NOTTINGHAM. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Stollár–Silva 6:3, 6:2. Elődöntő: Kartal–Stollár 6:4, 4:1 – feladás.

PRÁGA. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Kolodziejová–Jani 4:6, 7:5, 6:2.