2024. április 24., szerda

Verstappen Miami első győztese

Fesztiválhangulatban tartotta meg első versenyét Miami utcáin, a Dolphins amerikaifutball-csapat stadionja körül kialakított pályán a Formula–1, ahol bár a körítés nagyobb hangsúlyt kapott, mint a sport, azért a futam sem okozott csalódást, hiszen a győzelemért Charles Leclerc és Max Verstappen csatájának újabb fejezete zajlott le.

Az időmérő végén a holland rontott, így a Red Bull csak a második sorba állhatott fel az első két helyet Leclerc vezetésével elhódító Ferrari mögé. Carlos Sainz átugrásával a rajtnál Verstappen máris javított egy helyet, majd a kilencedik körben Leclerc megelőzésével a vezetést is átvette. Innentől el tudott húzni, noha az utolsó tíz körben még védekeznie kellett, mert miután a Lando Norris és Pierre Gasly ütközése után pályára hajtó biztonsági autó összehúzta a mezőnyt, Leclerc Ferrarija agilisabbnak tűnt a keményebb gumikeverékeken.

A holland végül megőrizte az első helyet, s idei harmadik futamgyőzelme révén tovább faragta ponthátrányát a tabellán. Harmadik lett az edzésen ismét balesetező, így nyakfájdalmakkal versenyző Sainz, aki a Real Madrid BL-feltámadásából inspirálódva igyekszik maga is mihamarabb fordítani szerencséjén, s most a teljesítménydeficittel versenyző Sergio Pérezt tartotta maga mögött.

A Mercedes nagy javulása tovább várat magára: az újításokkal kísérletező csapat tempója az edzéseken még ígéretesnek tűnt, szombatra azonban visszaállt a harmadik erő szerepébe, jelentős lemaradással. Ezúttal George Russellnek sikerült rosszul a kvalifikáció, de eltérő taktikája révén, a biztonsági autóval megsegítve ismét Lewis Hamilton előtt tudott végezni. Hátrébb Mick Schumacher élt át fájó pillanatokat, amikor mentorát, Sebastian Vettelt ütötte ki egy elmért előzés során.

Az év eleji megbízhatatlanságok dacára a Red Bull már hat pontra megközelítette a Ferrarit a konstruktőri tabellán. Mattia Binotto csapatfőnök szerint egyértelmű, hogy a Red Bull átugrotta a Ferrarit az elmúlt hetekben, úgy számol viszont, hogy az érvényben lévő költséglimit miatt az energiaitalosok nem fogják tudni fenntartani ezt a fejlesztési ütemet az egész szezonban. Két hét múlva Barcelonában viszont az olaszok is több újítással készülnek.

A Miami Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:34:24,258, 2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +3,7 másodperc hátrány, 3. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) +8,2, 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +10,6, 5. George Russell (brit, Mercedes) +18,5 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Leclerc 104 pont, 2. Verstappen 85, 3. Pérez 66, 4. Russell 59, 5. Sainz 53 stb.

Csapatok: 1. Ferrari 157 pont, 2. Red Bull 151, 3. Mercedes 95, 4. McLaren 46, 5. Alfa Romeo 31 stb.