2022. június 28., kedd

Verstappen Miami első győztese

Fesztiválhangulatban tartotta meg első versenyét Miami utcáin, a Dolphins amerikaifutball-csapat stadionja körül kialakított pályán a Formula–1, ahol bár a körítés nagyobb hangsúlyt kapott, mint a sport, azért a futam sem okozott csalódást, hiszen a győzelemért Charles Leclerc és Max Verstappen csatájának újabb fejezete zajlott le.

Az ötből már a harmadik futam, amely csatát hozott Verstappen és Leclerc között (Fotó: Red Bull Racing)
Az ötből már a harmadik futam, amely csatát hozott Verstappen és Leclerc között (Fotó: Red Bull Racing)

Az időmérő végén a holland rontott, így a Red Bull csak a második sorba állhatott fel az első két helyet Leclerc vezetésével elhódító Ferrari mögé. Carlos Sainz átugrásával a rajtnál Verstappen máris javított egy helyet, majd a kilencedik körben Leclerc megelőzésével a vezetést is átvette. Innentől el tudott húzni, noha az utolsó tíz körben még védekeznie kellett, mert miután a Lando Norris és Pierre Gasly ütközése után pályára hajtó biztonsági autó összehúzta a mezőnyt, Leclerc Ferrarija agilisabbnak tűnt a keményebb gumikeverékeken.

A holland végül megőrizte az első helyet, s idei harmadik futamgyőzelme révén tovább faragta ponthátrányát a tabellán. Harmadik lett az edzésen ismét balesetező, így nyakfájdalmakkal versenyző Sainz, aki a Real Madrid BL-feltámadásából inspirálódva igyekszik maga is mihamarabb fordítani szerencséjén, s most a teljesítménydeficittel versenyző Sergio Pérezt tartotta maga mögött.

A Mercedes nagy javulása tovább várat magára: az újításokkal kísérletező csapat tempója az edzéseken még ígéretesnek tűnt, szombatra azonban visszaállt a harmadik erő szerepébe, jelentős lemaradással. Ezúttal George Russellnek sikerült rosszul a kvalifikáció, de eltérő taktikája révén, a biztonsági autóval megsegítve ismét Lewis Hamilton előtt tudott végezni. Hátrébb Mick Schumacher élt át fájó pillanatokat, amikor mentorát, Sebastian Vettelt ütötte ki egy elmért előzés során.

Dobogó a Hard Rock Stadion tövében
Dobogó a Hard Rock Stadion tövében

Az év eleji megbízhatatlanságok dacára a Red Bull már hat pontra megközelítette a Ferrarit a konstruktőri tabellán. Mattia Binotto csapatfőnök szerint egyértelmű, hogy a Red Bull átugrotta a Ferrarit az elmúlt hetekben, úgy számol viszont, hogy az érvényben lévő költséglimit miatt az energiaitalosok nem fogják tudni fenntartani ezt a fejlesztési ütemet az egész szezonban. Két hét múlva Barcelonában viszont az olaszok is több újítással készülnek.

A Miami Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:34:24,258, 2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +3,7 másodperc hátrány, 3. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) +8,2, 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +10,6, 5. George Russell (brit, Mercedes) +18,5 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Leclerc 104 pont, 2. Verstappen 85, 3. Pérez 66, 4. Russell 59, 5. Sainz 53 stb.

Csapatok: 1. Ferrari 157 pont, 2. Red Bull 151, 3. Mercedes 95, 4. McLaren 46, 5. Alfa Romeo 31 stb.