2024. március 28., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

A Man-sziget rakétája

Két brit siker a hétvégén, Van der Poel őrzi a Maglia Rosát

Fantasztikus hangulatban lezajlott a magyarországi sportélet eddigi egyik legnagyobb szabású eseménye, a 105. Giro d’Italia Grande Partenzája (nagy rajt), amelynek keretében három napot töltött itt az országúti kerékpáros szezon kiemelt és egyik legfontosabb – világszerte százmilliók által figyelemmel kísért – körversenye.

A pénteki Budapest–Visegrád etap után a fővárosba tért vissza a mezőny és a kísérő karaván, hiszen egy 9,2 kilométeres egyéni időfutam várt a bringásokra. Mivel a Budapest legszebb részeit bemutató pálya utolsó bő egy kilométere a budai várhoz vezető emelkedőn haladt, a rövid táv ellenére akár jelentős időkülönbségek kialakulására is számítani lehetett az összetett esélyesei között.

Ők csak a kései indulók között voltak, ám a Hősök terén tömötten álló szurkolók nagy örömére hamar kigurult a pályára az első magyar, Peák Barnabás, aki combos időt tekerve egészen sokáig a legjobbak között szerepelt az élő eredménylistán, végül 44,2-es átlagsebességgel az 51. helyen zárt. Az ő eredményénél is jobbat ment egy másodperccel a szakág uralkodó magyar bajnoka, Fetter Erik, ezzel a 45. helyet szerezte meg. A legnagyobb hazai sztár, Valter Attila a visegrádi befutón elért előkelő helyezése miatt már a nagy favoritok környékén rajtolt el, ám eredményével aláhúzta nyilatkozatát, miszerint idén a rangos összetett pozíció helyett inkább egy szakaszgyőzelmet szeretne megcélozni. A tavaly három napig rózsaszínben tekerő hegyimenő 43,5 kilométeres átlagsebességgel a 82. lett.

Szombaton a magyar fiúk közül elsőként Peák Barnabás üdvözölte a budapesti közönséget (Fotó: MTI)

Szombaton a magyar fiúk közül elsőként Peák Barnabás üdvözölte a budapesti közönséget (Fotó: MTI)

Eközben egyre gyorsabb idők váltották egymást az élő eredménylista élén. Az első, végső győzelemre esélyes idővel a viadal 2017-es bajnoka, Tom Dumoulin futott célba, ám a nagy holland idején azonnal tovább faragott a 2018-as Vuelta a España győztese, Simon Yates, a britet pedig ezentúl már csak megszorongatni lehetett. Ez végül a Visegrádon Maglia Rosába bújó Mathieu van der Poelnak sikerült legjobban, a robbanékony hollandnak néhány másodperc ugyan hiányzott a szakaszgyőzelemhez, a rózsaszín trikót azonban kényelmesen megtartotta.

Vasárnap egy lényegesen nyugodtabb mezőnyetappal ért véget a Giro háromfelvonásos magyarországi kirándulása, a Kaposvártól Balatonfüredig kanyargó szakasz az ország középnyugati részén haladt át többek között Nagykanizsát, Badacsonyt és Tihanyt érintve, a Balatont nyugatról megkerülve.

A nap szökése kísértetiesen hasonlított a péntekihez, azzal, hogy az akkor meglógó Drone Hopper-es Mattia Bais és Filippo Tagliani párosához ezúttal Fetter csapattársa, az ugyancsak olasz Samuele Rivi (Eolo–Kometa) is csatlakozott. A trió közül Bais és Rivi volt jobb erőben, őket nagyjából 30 kilométerrel a cél előtt darálta be a sprintre készülő mezőny. A füredi mezőnyhajrá előtti egyetlen kisebb „döccenő” a negyedik kategóriás hegyi hajrának kategorizált tihanyi domb volt, amelyen a holland Pascal Eenkhoorn támadta be a mezőnyt, ám őt is utolérték a vonatok.

Valter Attilát hatalmas szurkolás kísérte végig a pályán (Fotó: MTI)

Valter Attilát hatalmas szurkolás kísérte végig a pályán (Fotó: MTI)

A felvezetésben pedig a műfaj királya, a Quick-Step csapat volt ezúttal is a legjobb, rutinos sprinterük, Mark Cavendish pedig kihasználta, hogy tökéletes pozícióban „rakták le” társai. A Tour de France-on 34 szakaszgyőzelemmel Eddy Merckxszel társrekorder Man-szigeti fenomén a Girón 16. sikerét aratta. Mathieu van der Poel megőrizte a Maglia Rosát, a magyar fiúk a mezőnnyel érkeztek célba. A viadal a mai pihenő- és utazónap után holnap Olaszországban folytatódik az Avola és Etna közötti etappal.

Érdemes megemlíteni, hogy Franciaországban érzelmes körülmények között szakaszversenyt nyert a néhány hónap múlva negyvenéves, idén visszavonuló Philippe Gilbert, aki az elmúlt két évtizedben a klasszikusok meghatározó embere volt. A vallon–belga gazdag pályafutása során nyert többek között világbajnokságot, Párizs–Roubaix-t, Flandriai Körversenyt, Liège–Bastogne–Liège-t és Lombardiai Körversenyt is.

Végeredmény, Giro d’Italia, 2. szakasz (Budapest–Budapest, 9,2 km, egyéni időfutam): Simon Yates 11:50 perc, Mathieu van der Poel +3, Tom Dumoulin +5, Matteo Sobrero +13 mp, Ben Tulett a. i. stb. 3. szakasz (Kaposvár–Balatonfüred, 201 km): Mark Cavendish 4:56:39 óra, Arnaud Démare, Fernando Gaviria, Biniam Girmay, Jakub Mareczko a. i. stb. Az összetett állása: Van der Poel 9:43:50 óra, Yates +11, Dumoulin +16, Sobrero +24 mp, Wilco Kelderman a. i. stb. Dunkerque-i Négynapos, 5. szakasz (Roubaix–Cassel, 183,7 km): Gianni Vermeersch 4:39:56 óra, Oliver Naesen, Jake Stewart, Philippe Gilbert a. i. stb. 6. szakasz (Ardres–Dunkerque, 182,9 km): Gerben Thijssen 4:20:53 óra, Hugo Hofstetter, Lorenzo Manzin a. i. stb. Az összetett végeredménye: Gilbert 25:00:26 óra, Naesen +4, Stewart +5, Benjamin Thomas +10 mp, Baptiste Planckaert a. i. stb.