2024. március 28., csütörtök

Anyanyelven, az anyanyelvért, magunkért!

A Magyar Tanszéken szervezték meg a középiskolai anyanyelvi verseny döntőjét

Az idei iskolaévben újra lehetőség nyílt az anyanyelvi verseny megrendezésére a hagyományos keretek között. Pénteken délután vajdasági településekről érkező tanulók népesítették be az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának termeit. A Magyar Tanszék hallgatóinak alkalmi műsora vezette be a közönséget anyanyelvünk szépségeibe, és fürdette meg lelkünket szóban és zenében.

A műsor után Toldi Éva tanszékvezető köszöntötte a vetélkedő résztvevőit, majd Kovács Rácz Eleonóra, a verseny koordinátora indította be a verseny gépezetét. A diákság pedig töretlen lelkesedéssel és fiatalos izgalommal vágott neki a feladatoknak. Amíg ők a teszt megoldására összpontosítottak, a tanárok a próbaérettségi tapasztalatait osztották meg egymással.

A tanulók szépen teljesítettek, a járvány miatti kényszerszünet után örömmel tapasztalták meg, hogy az élet kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, s hódolhatnak anyanyelvük iránti szenvedélyüknek. A szervezők kitettek magukért, szép ajándékkönyvekkel tették még emlékezetesebbé az eseményt, s jövőre is várják az érdeklődőket a nemes vetélkedőre, a középiskola befejezése után pedig a jövendő hallgatókat az újvidéki Magyar Tanszékre. A tanszék népszerűsítő programjai az online térben is követhetők.

Eredmények:

1. osztály 1. Kovács Anita, Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, Zenta. 2. Tóth Dalma, Zentai Gimnázium. 3. Juhász Éva Luca, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka.

2. osztály 1. Szalai Patrícia, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka. 2. Cservenyák Kitti, Óbecsei Gimnázium. 3. Tóth Katarina, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta.

3. osztály 1. Török Csongor, Bolyai TGK, Zenta. 2. Dudás Karolina, Óbecsei Gimnázium, 3. Dobó Dorka, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka.

4. osztály Az első helyen három diák osztozott: Rekecki Vivien, Bolyai TGK, Zenta, Makán Dávid, Nagybecskereki Gimnázium, Kozma Szabolcs, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka. 2. Nagy Daniella, Bolyai TGK, Zenta. 3. Németh Kristóf, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka.