2024. április 20., szombat

Gördülékenyen veszik az akadályokat

Nagy segítség az MNT egyetemi felvételi felkészítő programja

A Magyar Nemzeti Tanács egyetemi felvételi felkészítő programja 2011 óta folyamatosan működik. Célja, hogy az érettségi előtt álló, egyetemre készülő diákokat felkészítse az előttünk álló felvételi vizsgára. Az idei kétnapos tábort a hétvégén tartották meg az újvidéki Európa Kollégiumban. A rendezvényt Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg.

– A felkészítő programunk még februárban elkezdődött. A fiatalok hat szombaton voltak kapcsolatban a tanárokkal az online térben. Az elmúlt két évben sajnos nem volt lehetőségünk arra, hogy megszervezzük a felvételi felkészítő tábori részét is, de az idén a nagy érdeklődésre való tekintettel sikerül megtartanunk, és 64 felvételi előtt álló fiatal költözik be az Európa Kollégiumba, valamint vesz részt az órákon. Azt gondolom, a program ezen része rendkívül fontos, hiszen most ismerkednek meg a diákok a tanárokkal és egymással is. Ez egy kiváló lehetőség, hogy elmélyítsék tudásukat. Ebben a két napban minden kérdést feltehetnek, ami idáig megválaszolatlan volt – mondta Jerasz Anikó.

Hozzátette, a tábor után az online térben fogják folytatni a felkészülést, de ha igény mutatkozik, tantermi felzárkóztatást is szerveznek annak érdekében, hogy a felvételi vizsga sikeres legyen minden diák számára.

Az idén tizenkét tantárgyból volt igény felkészítő képzésre. Magyar nyelvből és irodalomból, angol nyelvből, szerb nyelvből, pszichológiából, történelemből, földrajzból, biológiából, matematikából, fizikából, kémiából, közgazdaságtanból, valamint számítástechnikából és informatikából tartottak órákat a leendő egyetemistáknak.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Két napon keresztül összesen 12 órát tartunk a diákoknak. Célunk, hogy segítsük a végzős tanulókat, hogy gördülékenyen vegyék az akadályokat. Tapasztalataim szerint, akik részt vesznek a felkészítő óráinkon, azok szinte biztosan eredményes felvételit írnak. Mindenféleképpen ez egy hasznos és sikeres program – emelte ki Baráth Gábor, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola történelemtanára.

A tiszakálmánfalvi Balla Szabolcs az Újvidéki Egyetem Műszaki Karára szeretne iratkozni. 

– Érdekesnek találom a szakot és úgy gondolom, szükség van ilyen szakemberekre. Az egyetemen a fő irány a matematikára irányul, így ezt kell gyakorolnom, ebben sokat segítettek a felkészítő órák, és véleményem szerint a tábor is hasznomra válik majd. Örülök, hogy ezáltal is tudok gyakorolni. Amitől még tartok, az a szerb nyelv, mivel nem beszélem folyékonyan, így mindenféleképpen szeretnék részt venni az MNT szeptemberi szerb nyelvi félzárkóztató képzésen is – mondta a végzős tanuló.

A felkészítő program ez alkalommal is Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, valamint a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.