2024. március 28., csütörtök

Varga: Európa hosszú ideje lejtmenetben van

Ezrek ünnepelték Budapesten a magyar uniós csatlakozás évfordulóját

Magyarországon is megünnepelték május 9-ét, vagyis az Európa-napot, amelynek alkalmából több programot szerveztek a fővárosban és másutt. Néhány politikus az unió előtt álló kihívásokról, a közösség belső gondjairól értekezett, miközben bírálták a tegnap véget ért EU-konferencia eredményeit.

Európa hosszú ideje lejtmenetben van, és miközben olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a migráció, a világjárványok vagy a háború, egyesek mégis a hatalmi és ideológiai érdekek mentén mélyítenék az uniót – állapította meg tegnap a magyar igazságügyi miniszter. Varga Judit emlékeztetett egyúttal arra, hogy az EU-ban május 9-én ünneplik Európa napját.

Közölte: a magyarok tovább küzdenek „a föderációs törekvések ellen, egy egymást kölcsönösen tisztelő nemzetek Európájáért”. Szerinte az EU jövőjéről szóló – 2021. május 9-én kezdődött és tegnap befejeződött – uniós szintű konferencia kudarcot vallott, mert az Európai Parlament (EP) saját kicsinyes politikai céljaira használta fel az eseményt, s olyan ajánlásokat tett, amelyek figyelmen kívül hagyják a nemzetállami érdekeket.

A konferenciát bírálta Trócsányi László fideszes EP-képviselő is. Szerinte a programsorozat a központosítás és a tagállamok helyébe lépő, uniformizálásra törekvő európai szuperállam trójai falova. A magyarnemzet.hu oldalon megjelent tegnapi írásában emlékeztetett rá: egységes Európa kell, amelyet egy hatékonyan működő, a tagállamok akaratából létező EU tud megvalósítani.

Rámutatott: a konferencia egyik végkövetkeztetése, hogy az „európai integráció történelmi küldetése nemcsak a kontinens országainak egységesítése, hanem azok felváltása”. Csakhogy – fűzte hozzá – ez „tagadása annak, hogy európai identitás csak nemzeti identitásra épülhet”.

Úgy vélte, hogy ezeket a végkövetkeztetéseket el kell utasítani, mivel a centralizációs törekvések egy olyan EU képét jelenítik meg, amely az európai nagy országok érdekeit szolgálja, és a kisebb országok nemzeti érdekei elhallgattatását célozza. Leszögezte: az EU megújítása elkerülhetetlen, de olyan integrációra van szükség, amelynek kiindulópontja az európai civilizáció védelme és ápolása, és amely ennek érdekében becsüli és szolgálja az európai nemzetek alkotmányos önazonosságát, kultúráját és hagyományait, valamint föderalista törekvések helyett őrzi a változatosságot. Szerinte olyan európai integrációra van szükség, amelyben nem az Európai Bizottság (EB) technokrata szemlétmódja, hanem a tagállamok konszenzuskeresése határozza meg a stratégiai törekvéseket.

Olyan EU-ban vagyunk érdekeltek, amely az európai népek jövőjét a családokban és gyermekvállalásban keresi, és nem a tömeges bevándorlásban látja a demográfiai válság megoldását. Képes békét biztosítani, ipari erejét tekintve pedig képes a saját lábán megállni, és hajlandó mihamarabb integrálni a Nyugat-Balkánt – írta Trócsányi.

Előző nap ezrek ünnepeltek Budapesten. Az Európa-napi fesztiválon, amely tegnap országossá változott, különböző (ingyenes) programok, rendezvények várták az érdeklődőket abból az alkalomból, hogy Magyarország 18 éve csatlakozott az EU-hoz.

Az EB magyarországi képviselete szerint a fesztivál(sorozat) budapesti futóversennyel kezdődött. A verseny után Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, Bólya Boglárka, az Igazságügyi Minisztérium EU-kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Zupkó Gábor, az EB magyarországi képviseletének vezetője nyitotta meg a rendezvényt.
Deutsch kijelentette: „Most, amikor sok gondja van Európának, azt tudjuk üzenni Budapestről európai barátainknak, hogy számíthatnak ránk a problémák megoldásában.” Bólya arról beszélt, hogy az elmúlt 18 évben Magyarország aktív és fontos tagja volt a közösségnek. Zupkó pedig elmondta: annak, hogy egy értékközösséghez, egy érdekközösséghez tartozunk, számtalan pozitív hatása van Magyarországon, kezdve „az országszerte megvalósuló uniós fejlesztésektől a személyes életünkben is megtapasztalható előnyökig, mint a szabad munkavállalás és szabad tanulás az unió tagállamaiban, az Erasmus-program és seregnyi más, jól ismert lehetőség”.