2024. április 25., csütörtök

Megegyezés nélkül léptek előre

Az Oroszország elleni uniós olajembargóról egyeztetett Von der Leyen és Orbán

Egyelőre nem született megegyezés az Európai Bizottság (EB) vezetője és a magyar miniszterelnök között a hatodik uniós szankciós csomagról, amely az orosz olajembargóra vonatkozik. Ursula von der Leyen és Orbán Viktor budapesti megbeszélésen mégis előrelépés történt. Az EB-elnöke legalábbis így értékelte a találkozót, megjegyezve, hogy az egyezség elérése további erőfeszítéseket igényel.

Nem született megegyezés Ursula von der Leyen EB-elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő budapesti megbeszélésén az EU-ba érkező orosz kőolaj tervezett embargójáról. Budapest ellenzi a május 4-én bemutatott brüsszeli tervet, amely már – az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt – az idén teljesen beszüntetné a kőolaj és származékai vásárlását Oroszországtól az EU hatodik szankciós csomagjának részeként. (Sajátos helyzete miatt Magyarország és Szlovákia erre másfél év haladékot kapna, amit Budapest túl rövid időnek és meglehetősen költséges változtatásnak tart.) Az Orbán-kormány azzal érvel, hogy a teljes importtilalom súlyosan érintené Magyarországot, amely a nyers kőolaj majdnem kétharmadát orosz forrásból tudja csak biztosítani.

Az EB-elnök hétfő este tárgyalt Orbánnal a probléma megoldásáról. Von der Leyen a találkozó után arról számolt be, hogy a megbeszélés „segített tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket”. Szerinte „előrelépés történt”, ám „további erőfeszítés szükséges” (a megegyezés érdekében). Kilátásba helyezett egy videokonferenciát „regionális szereplőkkel az olajinfrastruktúrával kapcsolatos regionális együttműködés megerősítése érdekében”.

Az EB elnöke jelezte azt is, hogy egységes fellépést vár a szankciók kiterjesztésében, ugyanakkor elfogadja, hogy Magyarországnak és szomszédainak támogatásra van szükségük az alternatív üzemanyagforrások biztosításához.

A miniszterelnök budai hivatalában, a Karmelita kolostorban megtartott tárgyaláson részt vett a magyar külügyminiszter is, aki a találkozó után szintén elismerte, hogy némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni az Oroszország elleni legújabb uniós szankciókkal kapcsolatban. Szijjártó Péter elmondta: a kormány képviselői tájékoztatták az EB-elnököt a Magyarországot érhető hatásokról, s azokról a problémákról, amelyeket az új büntetőintézkedések az országnak okoznának, egyúttal kérték a szankciók átgondolását.

Utalt arra is, hogy a magyar energiaellátás jelenleg biztos lábakon áll. Az új uniós szankciós csomag hatályba lépése (változatlan formában) viszont lerombolná Magyarország energiabiztonságát, hiszen ebben az esetben nem lehetne beszerezni a gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat.

Megjegyezte: nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Budapest változtasson álláspontján. Nyilatkozatában megismételte Orbán múlt pénteki szófordulatát, amely szerint amíg az EB (a kőolajembargó kérdésében) nem kínál megoldást Magyarország számára, addig Budapest nem tudja támogatni az új szankciócsomagot, mivel az jelen formájában felér a „magyar gazdaságra ledobott atombombával”.

Clément Beaune francia EU-ügyi miniszter szerint az uniós tagállamok a héten megegyezhetnek Brüsszel olajembargós javaslatáról. Emmanuel Macron francia elnök tegnap telefonon beszélt Orbán Viktor magyar kormányfővel az európai energiaszállításokat érintő kérdésekről. (Forrás: MTI/vg.hu/devdiscourse.com)