2024. április 24., szerda

Elmaradt a nagy bejelentés Moszkvában

Putyin szerint Oroszország katonai agressziót akadályozott meg Ukrajnában

Oroszország ukrajnai katonai fellépésével agressziót akadályozott meg – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján a Vörös téren megrendezett katonai díszszemlén elmondott beszédében.  

„Nyílt előkészületek folytak egy újabb büntetőműveletre (a Donyec-medencében), a történelmi földjeinkre, köztük a Krímbe való behatolásra. Kijev bejelentette a nukleáris fegyverek beszerzésének lehetőségét, a NATO-blokk pedig aktív katonai fejlesztésbe kezdett a velünk szomszédos területeken" – mondta Putyin. „Ily módon számunkra teljesen elfogadhatatlan fenyegetés jött létre közvetlenül a határainkon" – tette hozzá.

A győzelmi napi felvonulás résztvevői egy percre néma csönddel adóztak az ukrajnai háborúban elesett katonák emlékére. Putyin szerint minden áldozat mindannyiuk tragédiája és pótolhatatlan veszteség a családok számára. A sebesült katonáknak mielőbbi felépülést kívánt, és közölte, ma elrendelte, hogy az elesettek gyermekeinek azonnali segítséget nyújtson az állam.

Üdvrivalgás és taps fogadta Vlagyimir Putyin beszédét, majd felhangzott az orosz himnusz.

A kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt a győzelem napjára tervezett légi parádé Moszkvában, Szentpéterváron sem volt légi parádé, ugyancsak a „rossz idő” miatt – az orosz kormányszóvivő bejelentése szerint.

A tervek szerint 77 katonai repülő repült volna el a moszkvai Vörös tér fölött, hogy így emlékezzenek a Szovjetuniónak a náci Németország elleni, 77 évvel ezelőtti győzelmére.

A sajtó leszögezi, hogy az egész világ tűkön ülve figyelte, hogy vajon mit jelent majd be az orosz elnök a győzelem napján, de semmi komolyabb nem hangzott el.