2024. április 25., csütörtök

Az idén utazhatunk, de drágábban

Az energiaválság leginkább a repülőjegyek árát befolyásolja

Repülőjegyenként akár 60 euró hozzáfizetést is kérhetnek a légitársaságok az energiaárak emelkedése miatt – mondta Aleksandar Seničić, az Idegenforgalmi Ügynökségek Nemzeti Szövetségének (YUTA) igazgatója. Az orosz–ukrán konfliktus után bekövetkezett energiaválság következményeként ugyanis csaknem négyszeresére növekedett az üzemanyag ára azóta, hogy az utazók megtették foglalásaikat a fapados járatokra – magyarázta a szövetség igazgatója.

– A légitársaságok biztosan kérnek hozzáfizetést, ami legkevesebb 15-20, de akár 60 euróval is növelheti az utazás költségeit. Az összeg nagyban függ attól is, hogy a társaságoknak mikor sikerült szerződést kötniük az üzemanyag leszállítására. Ezzel az a probléma, hogy ezen dokumentumokat a járat indulása előtti napokban írják alá, így a légitársaságok gyakorlatilag az utazás napjáig nem tudnak árat mondani az utazóknak.

Seničić szerint mindez nem befolyásolja jelentősen az utazók számát az idei idényben. A közúti szállítás költségei ugyanis legfeljebb 10-15 euróval drágultak: ez pedig koránt sem befolyásolja akkora mértékben a turisztikai kínálatok árát, mint a repülőjegyek költségei. Bár várható az is, hogy az energia árának növekedése miatt a szálláslehetőségeket kiegészítő szolgáltatások is megdrágulnak – mondta az igazgató.

A járványügyi rendelkezéseket illetően hozzátette: a legtöbb ország megszüntette a koronavírus-járvány idejére bevezetett intézkedéseket. Így az idén Görögországba, Montenegróba, Albániába, Észak-Macedóniába, Romániába, Horvátországba is éppúgy utazhatunk, mint Spanyolországba és Olaszországba is. A rendelkezések teljes fellazítását Törökország és Egyiptom is bejelentették, így az idén többé-kevésbé normális idegenforgalmi idény elé néznek az utazási irodák – fejezte ki reményét Seničić. Hozzátette: a járványhelyzet miatt elhalasztott csereutak 60 százalékát kihasználták az utazók, a fennmaradtakat pedig várhatóan az év végéig érvényesítik.