2024. április 19., péntek

Három nap a Délvidéken

A Rákóczi Szövetség középiskolásoknak szervezett utazást

A járvány éveit követően ismét kezdetét vette a Rákóczi Szövetség nagy múltú és hagyományú, középiskolásoknak szervezett regionális kirándulása. Egy ilyen kirándulás kezdődött péntek délután Zentán, ahol a kirándulócsoport megtekintette a városháza épületét, majd továbbutaztak Törökbecsére.

– A délvidéki kirándulás tizedik alkalommal kerül megrendezésre. Dél-magyarországi és délvidéki tanulók vesznek részt a két napon át tartó utazáson. A részvevők ezáltal megismerik Vajdaság különböző kulturális és történelmi emlékhelyeit – foglalta össze Lőrinc Brigitta, a Rákóczi Szövetség munkatársa.

A kirándulás első látványossága a zentai városháza épülete volt, ezt követően tartalmas két nap várja a diákokat. Megtekintik az aracsi pusztatemplomot, Újvidéket, a karlócai béke helyszínét, Péterváradon a katonai alagútrendszert, vasárnap pedig Szabadkán zárják a programsorozatot.

Pásztor Andor, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzős diákja már sokadik alkalommal jár Vajdaságban. A Rákóczi Szövetségnek köszönhetően ez már az ötödik utazása a Délvidéken.

– Én azt látom, hogy a diákok közül egyre többen vevők arra, hogy egy-egy ilyen utazáson részt vegyenek. Még ugyan a program elején járunk, amit azonban elöljáróban tudunk az elkövetkező napokról, nagyon ígéretesnek tűnik. Izgatottan várom, hogy mi áll még előttünk. Örömömre szolgál, hogy sok új arcot látok, de azért a régiekből is jelen vannak néhányan. Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a külhoniakkal is szorosabb kapcsolatokat alakítsunk ki, és akár életre szóló barátságok szövődjenek.