2023. április 1., szombat

Táncra perdült Törökkanizsa

Véget ért a 13. Észak-Bánáti Néptánctalálkozó

Szombaton délután tartották a 13. Észak-Bánáti Néptánctalálkozót Törökkanizsán, amely a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében valósult meg. Az esemény délután három órakor kezdődött kézműves kirakodó vásárral, majd fél négykor volt a hivatalos megnyitó. Az rendezvényen részt vett többek között Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, Tartományi Oktatási, Jogalkotási Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi, Nemzeti Közösségi titkár, valamint a helyi önkormányzat képviselői.

A színapot a Csörömpölő Népizenekar vette birtokba, majd Szakállas Zsolt hivatalosan is megnyitotta a néptánctalálkozót, aki üdvözölte a jelenlévőket és a lelkes fellépőket.

– Nagyon jó érzés, hogy ilyen sok ismerős arcot láthatok Törökkanizsa főterén ebben a színes kavalkádban, ahol különböző kultúrák találkozásának lehetünk tanúi az Észak-Bánáti Néptánctalálkozón. Nagyszerű vendéglátóink tudnak és akarnak is tenni a megmaradásunkért, hogy értelmét lássák az itteni életnek, a szürke és reménytelen hétköznapokon is. Figyelnek a toleranciára, az etnikai sokszinűségre, tisztelik egymás nyelvét és kultúráját és ez nagyon fontos. Ez az esemény a múltjával mesél, a jelenével tesz, a jövőnket pedig formálja – fogalmazott Szakállas Zsolt.

Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke nyitotta meg a 13. Észak-Bánáti Néptánctalálkozót (Fotó: Gergely Árpád)

Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke nyitotta meg a 13. Észak-Bánáti Néptánctalálkozót (Fotó: Gergely Árpád)

Kovács Magdaléna, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke elmondta, és örömét fejezte ki, hogy tizenöt művelődési egyesület vesz részt a néptánctalálkozón egész Vajdaság területéről, valamint Kiskunfélegyházáról is érkezett egy csoport.

– Nagyjából 300 fellépő van itt a mai napon egészen a legkisebbektől a felnőttekig. Egyesületünk szervezi ezt az eseményt már 2009-óta, és mára már hagyománynak számít, hogy Törökkanizsán néptánctalálkozó van. Ez a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt fontosságú kistérségi rendezvénye, amely a toleranciáról, a nemzetek közötti párbeszédről szól. Olyan értékekről, melyek összekötnek bennünket, s melyeket mi, itt a Vajdaságban féltett kincsként őrzünk – mondta az egyesület elnöke.

Délután folyamatosan léptek fel a különböző néptánccsoportok, amelyek a jó hangulatot biztosították, este pedig koncertekkel kedveskedtek a jelenlévőknek. Fellépett a tonyosi Ady Endre Művelődési Egyesület ifjusági tamburazenekara, a zentai Sarkanytyú tamburazenekar és a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület tamburazenekara.

A rendezvényt támogatta Törökkanizsa önkormányztata, a Magyar Nemzeti Tanács, a Köztársasági Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Csoóri Sándor Alap.