2024. március 29., péntek

A májusi eső most is aranyat érne

A repce virágzik, az árpa kalászol, a búzánál megjelent a zászlós levél – Tartják magukat a magas terményárak

Több évre visszamenőleg megfigyelhető, hogy a március is kezd mind gyakrabban aszályossá válni. Idén is sokáig a tavaszi csapadékhiány volt jellemző vidékünkre. Egyes parcellákon a búza, az árpa és a repce állapota is már-már aggodalomra adott okot. Április végén aztán hullott némi csapadék a bácskai földekre, ennek köszönhetően most már jobban néz ki a határ. A termelők leginkább a gyomirtással vannak jelenleg elfoglalva, mivel az elmúlt időszak esős és szeles időjárása azt is erősen hátráltatta.

Bábi Lajos, a Topolyai Gazdakör elnöke elmondta, hogy az elmúlt napokban Topolya környékén elsősorban a keletre, délkeletre fekvő területeken, a Becsei út és a Zentai út környékén fekvő földeken négyzetméterenként 14-15 liter csapadék is hullott, ami nagyon jól jött a kapásnövényekre és az ősszel elvetett gabonafélékre. Hozzátette, hogy az árpa már kalászol, a búzánál pedig megjelent a zászlós levél, ami után ott is a kalászolás következik. Amennyiben májusban még csapadékos lenne az időjárás, akkor – ha rekordokra nem is – viszonylag jó termésre lehetne számítani. A zászlós levél kiterülésének időszakában több kórokozó károsíthatja a zöld felületet. Idén azonban nem tapasztalták a búzánál a gombabetegségek megjelenését. A kalászos gabonák levélbetegségei elleni védekezés már a fajta megválasztásával kezdetét veheti. A fajták között ugyanis jelentős fogékonyságbeli különbségek vannak. Fontos tényező a betegségek fellépésének redukálásában a megfelelő vetésváltás, a talajművelés, a megfelelő időpontban történő vetés, a fémzárolt, csávázott vetőmag használata, valamint a jól időzített és kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlás.

Oda kell figyelni a méhekre is: törvény tiltja a virágzásban lévő növények rovarirtóval történő kezelését (Tóth Péter felvétele)

Oda kell figyelni a méhekre is: törvény tiltja a virágzásban lévő növények rovarirtóval történő kezelését (Tóth Péter felvétele)

A repce most virágzik. Ennek az olajnövénynek a fejlődését is nagyban elősegítette a csapadék, illetve sokan levéltrágyával vagy műtrágyázással is próbálták elősegíteni a növények fejlődését, így most már jobban néznek ki a korábban lesújtó látványt nyújtó repceföldek. A kilátások most valamivel jobbak, viszonylag jó búza- és árpahozamokra lehet számítani, ha a májusi hónap csapadékos lenne. A gazdakör elnöke elmondta, hogy a napraforgó és a kukorica is szépen ki tudott kelni a csapadéknak köszönhetően, de a napraforgó esetében gyakori, hogy a madarak „ritkítják” az állományt.
Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy az általuk művelt területeken a napraforgót és a kukoricát is még április közepén elültették. A területek 90-95 százalékában a növények ki is keltek. A terményárak továbbra is viszonylag magasak. A kukorica felvásárlási ára jelen pillanatban 35 dinár, a búza pedig még ennél is drágább. Az őszi búza a kalászhányástól egészen a tejes érés végéig nagyon érzékeny, de egyelőre nem észlelték gombabetegségek megjelenését.

Barcsik Márta növényvédő szakember arra figyelmeztetett, hogy a törvény is tiltja a virágzásban lévő szántóföldi kultúráknak, valamint a gyümölcsösöknek a méhekre is ártalmas vegyszerekkel történő kezelését. A Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat szakembere elmondta, hogy a búzánál nem észleltek gombás megbetegedéseket. A repce esetében számos rovar kártétele ellen kellett már eddig is védekezni. Ez az olajnövény most virágzik, és figyelmeztetett arra, hogy a törvény is tiltja a virágzásban lévő növények rovarirtóval való kezelését. A napraforgó- és a kukoricaföldeken most a gyomirtás az aktuális, valamint a kukoricát illetően felhívta a figyelmet, hogy a barkó esetleges kártételére is oda kell figyelni. A talajok felmelegedése elősegíti a gyorsabb kelést, de a vetések egy részén már megfigyelhető a fiatal korban károsító barkók jelenléte.