2024. április 16., kedd

A gazdák ünnepe

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg az oromhegyesi Traktorfesztivált

Vasárnap tartották meg a XIV. Traktorfesztivált Oromhegyesen. Az időjárás felettébb kedvezett a hagyományos rendezvénynek. Több mint 140 traktortulajdonos vett részt a felvonuláson és az azt követő vetélkedőkön. A bográcsokban rotyogó pörkölt illata, a zenészek talpalávaló muzsikája és a traktorok brümmögése olyan hangulatot kölcsönzött az eseménynek, mintha mindenki haza érkezett volna Oromhegyesre. A reggeli órákban a benevezéseket követően a már tradicionális felvonulás vette kezdetét. A falu utcáin régi és új traktorok egyaránt megmutatkoztak a nagyérdemű közönség előtt. A szervezők a résztvevők aprajának és nagyjának egyaránt különböző vetélkedőkkel kedveskedtek. A gyermekprogramok is szinte már elengedhetetlen részét képezik a rendezvénysorozatnak. A legkisebbek arcfestés, malac- és kecskefogóverseny, zsákban ugrálás és rodeó- bikagolás közül válogathattak. A felnőttek a traktorgyorsulás, a legerősebb traktorista, a súlyhúzás és egyéb versenyszámokat is megtekinthették. A délutáni órákban Jolly és Csepregi Éva koncertját élvezhették a látogatók. Végezetül pedig eredményhirdetéssel zárták a megmérettetéseket.

Több, mint 140 traktor vett részt a felvonuláson és a versenyeken (Gergely Árpád felvétele)

Több, mint 140 traktor vett részt a felvonuláson és a versenyeken (Gergely Árpád felvétele)

Bilicki Nándor, a fesztivál fő szervezője elmondta, hogy nehéz két éven vannak túl, a járványhelyzet nem kedvezett az ilyen nagyszabású rendezvényeknek, az idén azonban rekordszámú versenyző és több ezer résztvevő látogatott el a Traktorfesztiválra.

– Nagy öröm látni, hogy a rendezvényünk iránt ekkora érdeklődést tanúsítanak a résztvevők. Ez a májusi időpont a legkedvezőbb a gazdák számára, hiszen a vetések már lezajlottak, az aratás pedig még előttünk áll. Így itt most a gazdáknak lehetőségük van pihenni, találkozni, beszélgetni és jól érezni magukat. Új és régi traktorok egyaránt láthatók, ezért is szeretnénk majd díjazni a jelenlévők között a legrégebbi, ám legjobb állapotban lévő traktort – mondta a fő szervező.

Bata Imre, az oromhegyesi helyi közösség tanácsának elnöke azt szeretné, ha a falunap és a traktorfesztivál kapcsolódna egymáshoz.

– Tegnap rendezték meg a falunapot is Oromhegyesen, megpróbáltuk a két rendezvényt összehangolni. Sok éven keresztül ez nem így zajlott, szeretnénk, ha a későbbiekben ez a két esemény kapcsolódna egymáshoz. Nem mellesleg az oromhegyesi Önkéntes Tűzoltó-egyesület fennállásának 110. évfordulóját is tegnap ünnepeltük. Úgy vélem évről évre egyre több érdeklődő látogat el a fesztiválra. A résztvevő traktorok száma szintén növekvő tendenciát mutat az elmúlt évekhez képest – ecsetelte a helyi közösség tanácsának elnöke.

Voltak akik első alkalommal látogattak el a Traktorfesztiválra (Gergely Árpád felvétele)

Voltak akik első alkalommal látogattak el a Traktorfesztiválra (Gergely Árpád felvétele)

A mára már hagyománnyá vált fesztiválon több visszatérő vendég is jelen volt, de olyanok is voltak, akik első alkalommal látogattak el a rendezvényre.

– Először vagyunk itt az oromhegyesi traktorfesztiválon és nagyon meglepődtünk, hiszen szép és terjedelmes helyen rendezték meg. Érdemes volt kijönni, sok szép traktort láthattunk, régieket és újakat egyaránt. Minden kapható, amit csak szem száj kíván, enni és innivaló bőven van, a lángostól a legfinomabb főtt ételig. Öröm volt ide ellátogatni – tette hozzá Fleisz Ibolya, aki férjével Zentáról érkezett és bár első, de biztosan nem utolsó alkalommal látogattak el a Traktorfesztiválra