2024. április 18., csütörtök

Akik mindenhol jelen vannak

Húszéves évfordulót ünnepel a verbászi Aranykalász kézimunkacsoport

A verbászi Szirmai Károly ME Aranykalász kézimunkacsoportja 2002-ben alakult meg. Két évtizedes fennállása alkalmából a csoport vasárnap, május 8-án nagyszabású összejövetelt szervez, amelyre 23 vajdasági település 32 kézimunkacsoportját hívták meg, de jelen lesznek a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a támogatók, valamint a helyi közélet képviselői. Paróci Mária, a Szirmai Károly ME elnöke és a kézimunkacsoport vezetője lapunknak elmondta, az ünnepségre meghívták a tiszaszigeti (Magyarország) polgármestert és az ottani kézimunkacsoport képviselőit is.

− A csoport 2002 januárjában alakult meg a római katolikus plébánián Varga Jenő akkori verbászi plébános ajánlatára. Ő volt a névadónk is. Tíz taggal indultunk, és az atya ajánlatára első munkánk a búzamező hét virága motívum volt. Oktatónk a megboldogult Kiss Julianna volt, az első három évben a hittanteremben dolgoztunk. 2005-ben csatlakoztunk a helyi művelődési egyesülethez, gyarapodtunk, 46 személy működött hétről hétre. A járvány miatt viszont lemorzsolódtunk, ma már 25-en vagyunk. Minden évben megszervezzük a karácsonyi és húsvéti kiállításainkat, a templombúcsút, az új kenyér ünnepét, a gyerekek számára pedig egyhetes karácsonyi és húsvéti műhelymunkát tartunk. Minden május utolsó szombatján műhelymunkát tartunk a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetség tagcsoportjai számára, ami annyit jelent, hogy aznap a verbászi plébánián egész Vajdaság jelen van – persze kicsiben. Száz résztvevővel, Taníts, tanítalak! mottóval bővítjük tudásunkat – sorolta Paróci Mária.

Szavai szerint a verbászi kézimunkázók rendszeresen részt vesznek a szövetség nemzetközi kiállításán, bemutatkoznak a regionális és a helyi kiállításokon, a karácsonyi és húsvét előtti időszakban pedig adományokat visznek a dreai lurkóház lakóinak, ugyanakkor évente több teadélutánt szerveznek, melyekre a környező települések kézimunkacsoportjai mellett a barátokat és ismerősöket is meghívják.

Paróci Mária hozzátette, nemcsak a verbászi, hanem a más településeken működő csoportok is utánpótláshiánnyal szembesülnek, ugyanis a fiatalokat a mai korszerű világban nem érdekli a kézimunka.