2024. március 28., csütörtök

A halál áruba bocsátása

A nagy karácsonyi bevásárlás előtt néhány héttel a német Aldi üzlet kasszájánál várva egy számomra (is) kellemetlen beszélgetésnek vagyok fültanúja. Egy harmincas évei derekán járó nő épp szeszes italt vásárol, amikor a – megítélésem szerint nyugdíjas kor felett álló – pultosasszony megkérdezi tőle: „Lányom, ugye nem azért iszol, mert nem találtad meg az igazit?" A néni elárulja, azért tette fel a kérdést, mert feltűnt neki, hogy a vásárló nem visel gyűrűt. – A mi időnkben, akinek 20-22 éves korára nem kötötték be a fejét, az már elkésettnek számított. Onnantól nem volt egyszerű az illető helyzete" – mondja nagy mosollyal az arcán, majd arra kéri a lányt, nézzen az üzletlánc reklámfilmjét bemutató képernyőre, amelyen egy vidám családi élet néhány mozzanata látható.

A világ azonban gyorsan változik. A sors iróniája, hogy az Aldi Nord a minap Kérlek, ne legyen gyerek – Ezért nem akar Ida soha anya lenni címmel tett közzé egy videót a YouTube-csatornáján. „Szerintem a gyerekvállalás nagy szívás" – állítja a videóban egy Theo nevű, körömlakkot és fülbevalót viselő fiatalember, aki a beszélgetés moderátora. A vendége pedig a 28 éves Ida Marie Münchenből. Theo és Ida Marie a beszélgetés közben vegán tofut főznek, amikor elhangzik, hogy az önjelölt feminista nő soha nem akar anya lenni. Öklendezve magyarázza, hogy az állapotosság gondolata számára „teljesen hátborzongató". Azt is elmondja, a terhesség az Alien című filmre emlékezteti, amelyben egy idegen lény egy nő testében él, és táplálkozik belőle. Majd példaként hozzáteszi: az abortusz hívei is gyakran parazitaként hivatkoznak a meg nem született gyermekekre.

A Deutsche Stimme című lapnak, azt hiszem, teljesen igaza van, amikor azt írja az esetről szóló kommentárjában, hogy az Aldi gazdasági érdeke egyértelműen az lenne, hogy minél több családban minél több gyerek szülessen, hiszen ez növeli a potenciális vevői számát. Ezzel szemben, ha nem születnek gyerekek, megszűnnek a potenciális vevők is. Vagyis – vonja le a következtetést a lap – az Aldi nem gazdasági, hanem ideológiai okokból csinálta meg ezt a reklámot. Ezen ideológia propagálása pedig kifejezetten veszélyes lehet itt, az öreg kontinensen, ahol tulajdonképpen évtizedek óta rohanó léptekkel csökken a lakosság száma. Szerbia családvédelmi és demográfiai minisztere nemrégiben kijelentette, hogy ha a népességfogyás ilyen ütemben folytatódik, akkor 2050-re (a mai közel 7 milliós lélekszámú) Szerbiának már csak 4,5 millió lakosa lehet. Ha így lesz, ki fogja akkor eltartani az elöregedő társadalmat? Miből tudja fedezni az ország az egészségügyi rendszert, a rendvédelmi szerveket, ha nem lesznek termelőszektorban dolgozó fiataljai? Ám a Szerbiánál sokkal gazdagabb Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában sem rózsásabb a helyzet (bevándorlás nélkül).

Azt, hogy miként változott meg minden néhány évtized leforgása alatt, s hogy a társadalom miért tűr el ilyen megnyilvánulásokat, nem tudom. Pusztán elkeseredve szemlélem, hogy kapitalista világunk nagyágyúi hogyan próbálják meg radikalizálni a hozzám hasonló egyszerű polgárok gondolkodását. Ők már nem a vevőkhöz alkalmazkodnak, hanem ők „gyártják le" a szép új világ vevőit, s tulajdonképpen a halált bocsátják áruba. Hiszen ha megvesszük, könnyen mi lehetünk az európai ember utolsó generációja. Az ilyen jellegű propaganda tehát nem más, mint a modern kor lassan ható, önként választható gyilkos gázkamrája. Ez lenne hát a szép új világ? A halál áruba bocsátása?