2024. április 19., péntek

Mennyibe kerül egy esküvő?

Nagyon sok lakodalomra számíthatunk az idén – Az emelkedő árak a házasságkötési mulatság költségeire is kihatnak

Egy lakodalom hatalmas öröm, hogy a rokonság és a barátok együtt ünnepelhetik az ifjú pár boldogságát, a legtöbb esetben azonban nagy kiadást jelent a családnak. Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány fontos kérdés elé állította a nagy napra készülő jegyespárokat. A szigorú intézkedések miatt választaniuk kellett a szűk körben megtartott szertartás, vagy a halasztás között. A statisztikák arra utalnak, hogy sokan döntöttek az utóbbi mellett.

A járvány lecsengésével enyhültek a szabályok, idén tavasztól nagyjából minden visszatért a régi kerékvágásba, és a jegyespárok is elkezdték az újbóli szervezkedést. A 2022-es év sajnos sok tekintetben drágulásokat hozott, nincs ez másként esküvői téren sem. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az árak napról napra változnak, így nagyon nehéz előre kalkulálni, néhány tétel árával azonban már most lehet számolni. Egyes számítások szerint a leendő ifjú házasoknak és családjaiknak akár 10 000 eurót is félre kell tenniük az esküvő megtartásához.

A lakodalom árát sok minden befolyásolhatja. Függ attól, hogy hány embert szeretnénk meghívni és milyen helyszínre szervezzük az esküvőt. Aztán az sem mindegy, hogy felkérünk-e vőfélyt, zenekart, fotóst, adunk-e szállást a vendégeknek, vagy megkérjük, hogy ezt a részét ők állják. És persze vannak további költségek, amelyek megdobhatják a mulatság árát.

Már az esküvő szervezésének a legelején nem árt meghatározni, hogy mennyi vendéggel szeretnénk számolni a nagy napon, ez alapján keresni a helyszínt, ugyanis ez az egyik legnagyobb árképző tényező. Az ár mindenféleképpen az adott étterem, szálloda elhelyezkedésén múlik. A legtöbb esetben az ételek ára beletartozik a bérelt hely esküvői csomagjába. Az ital szintén nagy tétel lehet, a legtöbb helyszín italcsomagot is felajánl, de az ifjú pár külön is beszerezheti, és a helyszínre szállíthatja az innivalót.

OKTÓBERIG NINCS SZABAD HÉTVÉGI IDŐPONT

Radivoj Vajagić, a temerini Badžan lakodalmas terem tulajdonosa elmondása szerint idén harminc százalékkal nagyobb a kereslet a lakodalmas termek iránt.

– A korábbi évekhez képest az elmúlt időszakban leegyszerűsödtek a lakodalmak. Azt vettem észre, hogy az emberek óvatosabbak, kevesebb vendéggel ünnepelnek. Persze, ebben a koronavírus is közrejátszott. Az elmúlt két évben szinte az összes lakodalmat lemondták. Az intézkedések lazítása után volt, aki megtartotta, de nem az eredeti elképzelései szerint: kevesebb vendéggel és rövidebb ideig tartott a mulatság, ám olyanra is akadt példa, hogy egyesek két napig ünnepeltek. Idén viszont nagyon sok lakodalomra számíthatunk. Októberig szinte nincs szabad hétvégi időpontunk, beleértve a pénteket, szombatot és vasárnapot.

A főasztal dekorációját minden pár az elképzelései szerint csináltatja meg (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

A főasztal dekorációját minden pár az elképzelései szerint csináltatja meg (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Mivel minden terem tele van, a zenekarok is foglaltak hétvégeként, így vannak, akik inkább hétköznapra tervezik az esküvőjüket, mintsem, hogy elhalasszák jövőre. Az idei árainkat meg kellett emelnünk. Nem azért, mint ahogyan azt sokan gondolják, hogy pótoljuk az elmúlt egy-két évet, hanem azért, mert a rendezvények lebonyolításához szükséges elemek árai változtak, és nekünk ezeket követnünk kell. A mi termünk 150-től 500 vendég befogadására alkalmas. Több menüből lehet választani, a csomagok ára fejenként 17 és 23 euró között mozog. Függ attól is, hogy az adott csomag tartalmaz-e italt, vagy az italt a pár biztosítja.

Az ár attól is függ, hogy a pár milyen vacsorával készül a vendégeknek. A szerb párok inkább bárány- vagy malacsültet kérnek, a magyarok pedig vegyes hústálat, panírozott húsokkal és rostélyon sült húsokkal. Minden menü tartalmazza a vendégváró falatokat, a pogácsákat és felvágottakat, valamint a levest, illetve hajnali terítésként a szármát.

A vendégek száma alapján kell keresni megfelelő helyszínt (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

A vendégek száma alapján kell keresni megfelelő helyszínt (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Ha valaki nem igényli a hajnali terítést, akkor egy eurót elengedünk az árból. Az ár tartalmazza továbbá a dekorációt is, együttműködésünk van egy virágüzlettel, amelynek dolgozói feldíszítik az asztalokat, kivéve a főasztalt. Az pluszköltség, minden pár az elképzelései szerint csináltatja meg. Az ifjú pár számára rendelkezésre áll egy apartman, ahol készülődhetnek és itt tölthetik az éjszakát is. Szép nagy udvarunk van, így nyáron van lehetőség kint megtartani a ceremóniát – ecsetelte a lakodalmas terem tulajdonosa, aki hozzátette, ha az alapvető élelmiszerárak tovább emelkednek, akkor nekik is drágítaniuk kell kínálataikon.

Újvidéken valamivel magasabbak az árak. A Dva Galeba (Két sirály) lakodalmas terem tulajdonosától, Perica Mišićtől megtudtuk, hogy náluk is többféle kínálat közül lehet választani. A menü személyenként 22–35 euró között mozog, attól függően, hogy az adott csomag mit tartalmaz. Újvidék egyik legközkedveltebb terme 80-tól 200 személy befogadására alkalmas.

Miután a párnak sikerült időpontot választania és lefoglalta a termet, a következő lépés általában a zenekar lefoglalása, hiszen a legtöbb lakodalmas együttes már egy évre előre foglalt. A zenekar ára attól függ, hogy hány fővel érkeznek. Átlagosan 100–150 euró körüli összeggel lehet számolni tagonként. Amennyiben nem helyi szolgáltatóra esik a választás, abban az esetben az útiköltséggel is kalkulálni kell.

MENYASSZONYKÉNT TÜNDÖKÖLNI

Az esküvője napján mindenki szeretne a lehető leggyönyörűbb lenni. A legtöbb nő már kislányként arról álmodozik, hogy a nagy napon hercegnőként tündököl az oltár előtt. Mikor a szervezésre kerül a sor, sokan már határozott elképzelésekkel látnak neki a ruhaválasztásnak. Az újvidéki Just In menyasszonyi ruhaszalon tulajdonosa, Zorica Bjelić szerint a koronavírus nagyban befolyásolta a ruhaválasztást is.

A megfelelő menyasszonyi ruha kiválasztásához idő kell (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A megfelelő menyasszonyi ruha kiválasztásához idő kell (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

– Az elmúlt időszakban inkább az egyszerűbb, letisztultabb ruhákat keresték, mivel többen csak szűk családi körben tartották meg az esküvőt. Idén viszont mindenféle ruhamodellt keresnek. Közkedvelt a szűk szabás, de az A-vonalú és a hercegnős menyasszonyi ruhákat is keresik. Idén népszerűek a virágmotívumok, valamint a hátul dekoltált ruhák. A legfontosabb viszont az, hogy minden menyasszony a stílusához megfelelő ruhát válasszon, és jól érezze magát a nagy napon. A megfelelő ruha kiválasztásához viszont idő kell. Az esemény előtt legalább két hónappal kell jelentkezni, de soha nem túl korai a ruhát lefoglalni, hogy a legjobban tetsző szabad legyen. A legtöbb menyasszony a kész kollekcióból választ, de akad olyan is, aki varrattat. Nálunk erre is van lehetőség – magyarázta a tulajdonos, akitől azt is megtudtuk, hogy a menyasszonyi ruha kölcsönzésének ára kollekciótól és modelltől függően 250 eurótól 800 euróig terjed. Az ár leginkább a ruha anyagától függ, illetve attól, hogy a menyasszonyi ruha új vagy régebbi kollekciós.

EGYRE VÉKONYABB KARIKAGYŰRŰK

A menyasszonyi ruha megcsodálása után a násznép általában az ifjú pár gyűrűit is megnézi. A karikagyűrű a házasságkötés szimbóluma, melyet a pár élete végéig viselni fog, ezért fontos olyat választani, ami mindkét félnek tetszik. Hévízi Zoltán, a temerini Goldmax ékszerüzlet tulajdonosa szerint, idén a fehérarany mellett újra visszajöttek a divatba a klasszikus sárgaarany karikagyűrűk.

Az elmaradhatatlan torta (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Az elmaradhatatlan torta (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

– Mi kézműves gyűrűket készítünk, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés gépi megmunkálást alkalmazunk a gyűrűk elkészítésénél. A pár igényeit figyelembe véve készülnek a gyűrűk. Kép alapján is szoktunk készíteni, mivel sok fiatal lát egy képet az interneten, ami megtetszik neki, mi pedig igyekszünk kivitelezni, amennyiben lehetséges. A párok általában egy meghatározott kerettel érkeznek hozzánk, ami olyan 300–400 euró, ennél természetesen vannak drágább gyűrűk is. Újvidéken például nagyon népszerűek a drágakövekkel díszített gyűrűk, Temerinben azonban ritkán keresnek ilyet – mondta az ékszerész, aki kitért arra is, hogy az arany ára napról napra változik, így nehéz előre pontosan meghatározni a gyűrűk árát.

– A járvány előtt a 6 és a 6,5 milliméteres gyűrűket vették. Mikor elkezdődött a pandémia, felment az arany ára, akkor többnyire az 5 mm szélességű gyűrűket keresték. Most pedig általánosságban a 4 mm-es gyűrűket választják a fiatalok. Véleményem szerint nem biztos, hogy a gyűrűkön kell spórolni, hiszen ez az, ami a mulatság után is megmarad, ugyanakkor egy egyszerűbb gyűrű is lehet szép, egy mutatós gravírozással pedig könnyedén egyedivé varázsolható  – tette hozzá Hévízi Zoltán.

A NAGY NAP MEGÖRÖKÍTÉSE

A gyűrűk mellett a fotós az, akin nem szabad takarékoskodni, hiszen a jó képeket évek múlva is szívesen nézzük vissza. A fotós árát főleg az határozza meg, hogy hány szakembert szeretnénk, illetve hogy milyen csomagot választunk. Az újvidéki fotósok árai nagyjából megegyezőek. A legolcsóbb csomag 150 és 250 euró között mozog. A csomag magába foglal 200 kidolgozott képet, amit a pár választ ki, egy fotóalbumot, illetve egy DVD-t az esküvőn készült összes képpel. Amennyiben a pár kreatív fotózást is szeretne, azt külön kell fizetnie. A nagy napról a fotók mellett rendszerint videó is készül. A kamerás ára szintén attól függ, hogy hányan veszik fel a nap eseményeit, és hogy mennyit dolgoznak. Az alapcsomag általában 250–280 eurótól kezdődik. Ha a pár szeretne zenére összevágott kisvideót, vagy drónos felvételt is, azért szintén felárat számolnak fel.

A menyasszonyi csokor (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

A menyasszonyi csokor (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

A főbb kiadások mellett ott van még a meghívók, az aprósütemények és a menyasszonyi torta költsége is, valamint egyre nagyobb divat apró köszönőajándékokkal lepni meg a násznépet. A torták kilogrammonkénti ára jelenleg 1200 és 1800 dinár között mozog, de ahogy az alapanyag árai drágulnak, úgy megy fel a sütemények ára is. Ha mindent összeszámolunk, rájövünk, hogy egyáltalán nem olcsó mulatság egy lakodalom megtartása, viszont a nagy napból jó esetben minden ember életében csak egy van.