2022. július 1., péntek

A kötélkészítés fortélyai

Szvetecska Marietta: Örülök, hogy nőként sajátíthattam el a régi mesterséget

A közgazdász diplomával rendelkező csantavéri Szvetecska Marietta nem mindennapi foglalkozást választott magának. Édesapja kötélkészítő vállalkozását folytatva próbálja megállni a helyét a mindennapokban. A hajdanán még felettébb virágzó mesterség fortélyait elsajátítva fáradhatatlanul viszi tovább elődje hivatását.

Mikor és hogyan indult a kötélkészítő családi vállalkozás?
– A vállalkozást az 1800-as években alapították meg elődeink, és azóta folyamatosan, az újabb generációknak átadva éltették tovább ezt a régi mesterséget. Édesapám hosszú éveken keresztül munkavezetőként dolgozott a Vízművekben, azonban történt egy balesete, ami miatt nem tudta tovább folytatni a munkáját, így úgy döntött, hogy továbbviszi apja hajdani vállalkozását.

Hogyan indult az Ön kötélkészítő pályafutása?
– Kisgyermekkorom óta figyeltem apukám munkásságát. Igyekeztem neki segíteni, és elsajátítani a kötélkészítés csínját-bínját. Tulajdonképpen huszonévesen kezdtem jobban kivenni a részem a munkából, amennyire engedte az időm a tanulmányaim mellett. Főként a gurtniból készült kötőfékek varrását végeztem, de meg tudtam csinálni például a borjúkötőféket, lókötőféket vagy a marhakoszorút is teljesen egyedül. Édesapámat nagyon sokan ismerték és szerették. A huszonöt évnyi munkássága alatt kialakított egy stabil vevőkört. Végtelenül becsületes ember volt. Arra törekszem, hogy az ő példáját kövessem.

Milyen módon és miből készülnek a kötelek?
– Korábban kizárólag kézi erővel, kenderből készültek a kötelek. Manapság különböző gépeken, eltérő sodrási és csomózási technikával. Elsősorban splitfilmet és pptexet alkalmazok a termékek előállítására, három különféle géppel dolgozom.

Milyen köteleket készít?
– Manapság főként az állattartásban és építkezéseken használatos kötelek a népszerűek. Kezdetben is hasonló termékváltozatok készültek. Az egyedüli eltérés az alapanyagokban és annak megmunkálásában mutatkozik meg. A palettán szereplő termékváltozatok közül a szarvasmarhák és lovak tartásában használatos vezetőszárak és kötőfékek a legkelendőbbek, de mivel Szerbiában folyamatosan csökken az állatállomány, ezzel párhuzamosan elhalványul és lassan feledésbe merül ez a hajdanán még virágzó megélhetési forma.

(Fotó: Szvetecska Marietta)
(Fotó: Szvetecska Marietta)

Hogyan lehet értékesíteni és reklámozni?
– Régen piacokon, vásárokban és háznál értékesítették az előállított portékát. A népszerűsítés egyedüli eszköze valószínűleg a „szájreklám” volt. Egyesek megvásárolták a terméket, és ha annak minőségével elégedettek voltak, akkor másoknak is ajánlották. Így bővült folyamatosan a vevőkör. Elődeink nagy hangsúlyt fektettek a minőségre, így a fogyasztóbázis bővülését a vásárlók elégedettsége eredményezte. Termékeinket ma elsősorban a hazai piacokon és vásárokon értékesítjük, de többször is előfordult, hogy külföldről, például Ausztriából, Magyarországról, Szlovéniából, Boszniából, Hollandiából, Romániából, sőt még Dubaiból és érkeztek hozzánk vásárlók.

A gyártás mennyire nehéz fizikai munka? Mennyi ideig tart elkészíteni egy kötelet?
– Legalább húsz termékvariáció létezik, és minden változat más technikai eljárással készül. Egyes darabok könnyen és viszonylag gyorsan elkészülnek, de vannak olyanok is, amelyek komolyabb fizikai erőnlétet igényelnek. Ilyen például a teherrel megpakolt pótkocsik lekötözésére használatos nagy kötelek elkészítése.

Milyen jövőbeli tervei vannak?
– Örülök, hogy részese lehetek ennek a hagyományápolásnak, és hogy nőként sajátíthattam el a régi mesterség fortélyait. A jövőben is szeretném kamatoztatni az ebből származó tudásomat. A vállalkozás természetesen működik tovább és vannak távlati terveim, többek között egy múzeum létrehozásáról is. Ugyanakkor szeretném a jövőben felhasználni a diplomám is.

Úgy tudom, hogy egy kézirata is van.
– Sajnálatos módon eddig még nem volt lehetőségem felhasználni a megszerzett tudásom, ugyanis mindvégig édesapám mellett voltam, és az ő munkáját segítettem. Azonban nem mondtam le az álmaimról, és csak remélni tudom, hogy a közeljövőben a sok évnyi tanulásom kamatoztatni tudom. A kéziratom A kezdő vállalkozók gyakorlati kézikönyve címet kapta. A mű egy rövid összefoglalót követően a legfontosabb témakörök érintésével részletes útmutatást ad az üzleti életről. Eddig még nem találtam kiadót, nincs semmiféle segítségem, de bízom benne, hogy a munkámnak megérik a gyümölcse.

Milyen nehézségekkel jár ennek a szakmának az űzése?
– Reggel 5-kor kelek, és este 6-ig dolgozom a hét minden napján. Emellett vasárnaponként a vásárokat járom, és értékesítem a köteleket. Nagyon kevés szabadidőm van. A nagy kötelek készítése erős fizikumot igényel, ami sokszor nehéz és fárasztó. Nemrégiben kezdtem el gurtniból kutyanyakörveket is varrni, ezeket nagyjából fél óráig tart elkészíteni, és igen kelendőek. Mondhatom, hogy az évek során már kialakult a saját technikám, amivel egyszerűbben és gyorsabban tudom végezni a munkám. Többnyire egyedül dolgozom, de van rá példa, hogy segítséget kérek, ha túl sok a rendelés.

Szvetecska Marietta
Szvetecska Marietta