2024. április 18., csütörtök

Beiktatták hivatalába Macron elnököt

Szombaton második ötéves mandátumára beiktatták hivatalába Emmanuel Macron újraválasztott francia államfőt. Ez a negyedik alkalom az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében, hogy újraválasztották az államfőt, így Charles de Gaulle, Francois Mitterrand és Jacques Chirac újbóli beiktatásához hasonlóan az elnök nem hagyta el a hivatalát. Az Elysée-palotában rendezett rövid ünnepséget a franciák a televíziók képernyője előtt élőben követhették.
Macront az elnökválasztás április 24-ei második fordulójában a szavazatok 58,55 százalékával választották újra köztársasági elnöknek. A mandátuma május 14-én éjfélkor kezdődik.
Az államfő rövid beszédében a „szüntelen cselekvést" ígérte egy „még függetlenebb nemzet" létrehozása érdekében.
– Tisztában vagyok azzal, hogy súlyos időket élünk – mondta az elnök az ukrajnai háborúra utalva. Ígéretet tett arra, hogy új módszerrel fog szolgálni, a franciákat jobban bevonva a döntéshozatali folyamatokba, valamint a gyerekeinknek egy élhetőbb bolygót és élhetőbb és erősebb Franciaországot hagy maga után.
A beiktatási ünnepségre mintegy 450 vendég kapott meghívást, az államfő és felesége hozzátartozói mellett jelen voltak a leköszönő kormány tagjai, a politikusok között pedig Nicolas Sarkozy és Francois Hollande korábbi elnökök az első sorban, egymás mellett foglaltak helyet.
A vendégek között voltak egészségügyi dolgozók, önkormányzati képviselők, civil szervezetek képviselői, sportolók és művészek, jelezve ezzel a következő öt év kormányzati prioritásait.
Emmanuel Macron ezután az Elysée-palota parkjában a francia himnusz, a La Marseillaise hangjaira katonai díszszemlét tartott. A ceremóniát huszonegy ágyúlövés zárta le az Invalidusok terén.
Emmanuel Macron új mandátuma majd új miniszterelnök és kormánya kinevezésével kezdődik, alig egy hónappal a nemzetgyűlési választások előtt.
Emmanuel Macron vasárnap részt vett a párizsi Diadalívnél a náci Németország felett aratott második világháborús győzelem évfordulós megemlékezésén. Ma Strasbourgba várják, ahol az Európai Parlamentben mond beszédet az Európa-nap alkalmából, majd onnan Berlinbe utazik tovább, ahol újraválasztása óta első külföldi hivatalos látogatásán Olaf Scholz német kancellár fogadja.