2024. március 28., csütörtök

Ünnepélyesen beiktatták hivatalába Macront második mandátumára

Beiktatták hivatalába szombaton Emmanuel Macron újraválasztott francia államfőt második ötéves mandátumára.

Ez a negyedik alkalom az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében, hogy újraválasztották az államfőt, így Charles de Gaulle, Francois Mitterrand és Jacques Chirac újbóli beiktatásához hasonlóan az elnök nem hagyta el a hivatalát. Az Elysée-palotában rendezett rövid ünnepséget a franciák a televíziók képernyője előtt élőben követhették.

Emmanuel Macron Handel Op.3-as concerto grosso művének zenéjére vonult be a díszterembe, ahol Laurent Fabius, az alkotmánytanács elnöke megerősítette, hogy az elnökválasztás április 24-i második fordulójában a franciák a szavazatok 58,55 százalékával választották újra köztársasági elnöknek.

Az újraválasztott elnök második ötéves mandátuma egy hét múlva, május 14-én éjfélkor kezdődik.

Az alkotmánytanács elnöke emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron első mandátuma válságokkal volt teli az egészségügy, a közbiztonság, a szociális kérdések, az energetika és a pénzügyek terén, amelyeknek még lehetnek következményei, mindenekelőtt az „aggasztó demokratikus elégedetlenkedésben". Victor Hugót idézve ezért azt kérte Emmanuel Macrontól, hogy „ezekben a zavaros időkben" legyen a jog szolgálója és a kötelesség rabszolgája.

Emmanuel Macron, mint minden megválasztott elnök, ismételten megkapta a Becsületrend legmagasabb fokozatát, a Nagy Keresztet.

Az államfő rövid beszédében a „szüntelen cselekvést" ígérte egy „még függetlenebb nemzet" létrehozása érdekében.

„Tisztában vagyok azzal, hogy súlyos időket élünk" – mondta az elnök az ukrajnai háborúra utalva. Ígéretet tett arra, hogy „új módszerrel" fog „szolgálni", a franciákat jobban bevonva a döntéshozatali folyamatokba, valamint „a gyerekeinknek egy élhetőbb bolygót és élhetőbb és erősebb Franciaországot" hagy maga után.

A beiktatási ünnepségre mintegy 450 vendég kapott meghívást, az államfő és felesége hozzátartozói mellett jelen voltak a leköszönő kormány tagjai, a politikusok között pedig Nicolas Sarkozy és Francois Hollande korábbi elnökök az első sorban, egymás mellett foglaltak helyet.