2024. április 24., szerda

Leghamarabb 2023-tól érvényesíthetik a kötelező katonai szolgálatot

Aleksandar Vučić államfő nemrégiben bejelentette, hogy javasolni fogja a 90 napos kötelező katonai szolgálat bevezetését: ezt azonban még közvitára kell bocsátania és jóvá kell hagynia az alakulóban levő új kormánynak. Az érvényesítésre tehát 2023 előtt nem kerülhet sor – írja a Večernje novosti.

A hírlap információi szerint a katonai vezetés korábban már több modellt is kidolgozott a szolgálat újbóli bevezetésére: ezek időtartamban, a szükséges eszközök beszerzésébenben, pénzelésben és a védelmi rendszer átszervezési lehetőségeiben is különböztek. Az ajánlatok részletes elemzésével született meg az a döntés, hogy a 90 napos kötelező szolgálat lenne a legmegfelelőbb modell.

A katonaságnak azonban nagy problémát jelent, hogy nincs megfelelő kádere a kiskatonák kiképzésére, mert a létező központok a hivatásos katonák képzésére szakosodtak. A sorkatonaság újbóli bevezetéséhez meg kell nyitni az elhagyatott kaszárnyákat is, amelyek nagy részét eladták azóta, hogy megszüntették országunkban a kötelező szolgálatot – írja a Večernje novosti.

Ugyanitt kiemelik, hogy a katonai szolgálat újbóli bevezetésének munkatervei kitértnek a hadseregben kiosztott fizetések megerősítésére is. A védelmi minisztérium számításai szerint a kiképzés, az ellátás, a ruházás, a szállítás és más egyéb költségek biztosítására évi szinten nyolc milliárd dinárra lesz szükség.

A 40 európai ország közül hagyományos katonai szolgálat 14 államban van: Oroszországban, Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Dániában, Ausztriában, Svájcban, Litvániában, Észtországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Görögországban, Törökországban és Ciprusban. Ezen országok többségében a kötelező katonai szolgálat 6-12 hónapig tart.