2024. április 25., csütörtök

Radić: A kilencven napos kötelező sorkatonai szolgálat minimális idő a kiképzésre

Aleksandar Radić katonai elemző értékelése szerint a 90 napos kötelező sorkatonai szolgálat minimális idő a kiképzésre – írja az N1 hírportál.

Elmondta, hogy Aleksandra Vučić államfő kijelentése, miszerint javasolni fogja a 90 napos kötelező katonai szolgálat bevezetését, valójában már döntésként értelmezhető.

– A téma már négy-öt éve az asztalon van és úgy gondolom, hogy az államfő eldöntötte a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését, aminek hatályba lépése most már csak idő kérdése – mondta Radić.

Hozzátette, hogy a katonaságnak idáig volt ideje felkészülni a kötelező sorkatonai szolgálatra.

– Úgy vélem, hogy a katonaság nem készült fel minden tekintetben a sorkatonai szolgálatra, habár volt elég ideje erre – jelentette ki a szakember.

Arra kérdésre válaszolva, miszerint elegendő-e a 90 napos szolgálat, Radić elmondta, hogy ez csupán a minimum, majd hozzátette, hogy ennyi idő alatt csak a kiképzést lehet elvégezni és semmi többet.

– Szeretném, ha a 90 napos kötelező szolgálat után háromtól öt éven belül ugyanúgy 90 napig tartalékos szolgálatot vezetnének be, amelynek során gyakorlatokat, kiképzéseket tartanának a kondíció érdekében – hangsúlyozta Radić.