2024. március 28., csütörtök

A megbékélésre összpontosítanak

Megfelelőnek értékelték a Szerbia és a Nemzetközi Büntető Ügyek Mechanizmusának az együttműködését

A Nemzetközi Büntető Ügyek Mechanizmusa és a Szerbia közötti együttműködésről, továbbá a háborús bűnök eljárási kérdésekben hatályos nemzeti stratégiájáról, valamint a térség országainak a meghatározó ügyekben, illetve eljárásokban való együttműködéséről, és a múlt század kilencvenes éveinek háborús cselekményeiben eltűnt személyeknek a kérdéséről tárgyalt pénteken Belgrádban Aleksandar Vučić köztársasági elnök és küldöttsége Serge Brammertz-cel, a büntető mechanizmus főügyészével. A látogatásra Brammertz az ENSZ Biztonsági Tanácsának benyújtandó éves jelentése előkészítésének az okán került sor.

Az elnöki kabinet közleménye szerint a felek arra a megállapításra jutottak, hogy a Nemzetközi Büntető Ügyek Mechanizmusa és a Szerbia közötti együttműködés jó, illetve folyamatos, mindkét fél igyekezetének köszönhetően. A közös programok, mint amilyen például a folyamatokban résztvevő szakértők továbbképzése, hozzájárultak az együttműködés eredményességéhez, továbbá a háborús bűnök eljárási kérdésekben hatályos stratégiájának az alkalmazásához. Habár bizonyos kérdésekben nem értenek egyet, Szerbia továbbra is az együttműködés folytatásának az elkötelezettje marad, áll a közleményben, mint ahogyan az is, hogy az ország mindenekelőtt a térség országai közötti igazságügyi együttműködésre tervez összpontosítani, „mivel ezt tartja a megbékélés egyik alapfeltételének”.

A térségben Szerbia fontos szerepet tölt be a háborús bűnökkel kapcsolatos megfelelő büntetéspolitika kialakításában, mindemellett végig együttműködött a vádiratok, illetve a rendelkezésre álló értesülések országközi cseréjének a tekintetében, emelte ki az elnöki kabinet közleménye szerint Brammertz. A felek azzal kapcsolatban is egyetértettek, hogy a jövőben további igyekezetre lesz szükség ahhoz, hogy felgöngyölítsék az eltűntek ügyeit. Ez szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy a térség országai közötti kapcsolatokat a jövőben kevésbé terheljék feszültségek, hangsúlyozzák.