2024. március 29., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Atatának a héten borzalmas lidérce volt. Az egyik reggel arra ébredt, hogy álmában egy óriási könyvtárban bolyongott. Bármerre nézett, mindenfelé könyvek voltak, katonásan sorakoztak a végeláthatatlan polcokon. Az jutott eszébe, hogy a monumentális építmény biztos a zégig ér, és megtalálható benne minden okosság, amit a zember a történelem során lejegyzett. Ekkor gondolt egyet, és az egyik kötetet óvatosan leemelte a polcról, a kabátja alá dugta, és csendben kisétált az épületből. Odakint azonban még hidegrázósabb kép fogadta. Az utcákon egyetlen lélekkel sem találkozott, mégis attól rettegett, nehogy valaki leleplezze, hogy könyvet lopott. Ki tudja, meddig lézengett egyedül a kihalt házak közt, amikor úgy döntött, hogy felmászik a közeli hegyre. Letelepedett egy fa alá, elővette a könyvet, és olvasni kezdett. Akkor fordult csak meg a fejében, hogy megtörtént a világvége – és felriadt. Utána napokig azon töprengett, vajon melyik könyvet vette magához álmában. Végül arra jutott, hogy bizonyára egy még nem létező kötetről van szó, olyanról, amelyet neki kell megírnia.

– Százszor megmondtam már, Tegyula, hogy ne falatozzál tévézés közben, elalvás előtt, mert akkor ilyen irtózatosakat álmodsz – pírongata az öreget amama. – Ráadásul még hortyogsz is!

– Kétlem, hogy erről lenne szó, Tematild – csóvála a fejét a fater. – Sokkal inkább az a rengeteg rémhír lesz a ludas, amelyekkel nap mint nap traktálnak bennünket! A győzelem napján, május 9-én Putyin hivatalosan is hadat üzen Ukrajnának, bejelenti a zorosz haderő teljes mozgósítását és totális háborút hirdet a „világ nácizmusa” ellen…

– Más meglátások szerint pedig éppen majd május 9-én ér véget a fegyveres konfliktus – mondá az éppen betoppanó Zacsek zomzéd. – No de mi ez az egész háború az a förtelmes összecsapás mellett, amit Johnny Depp és Amber Heard már hetek óta folytat a bíróság előtt?!

– Jaj, én is olvastam róla! – hüledeze az öreglány. – A volt házastársak totál nyilvánosságra hozzák zűrös magánéletüket. Ilyeneket hallani: kölcsönös bántalmazás, verbális és fizikai erőszak, személyiségzavarok, arcon elnyomott csikkek, bosszúból elkövetett ágyba kakilás…

– Csuda egy dolog ez a bulvár – gondola bele atata. – Világjárvány, klímaváltozás, háború, energiaválság, élelmiszerhiány, a világ zép lassan összeomlik mellettünk, a zemberek pedig két celeb kiteregetett szennyesén szórakoznak. Mert a megbotránkozás is az! És a ma embere erre vágyik! Neki az a jó, ha valamin tud zörnyülködni. A másik intim életét kukkolja. Addig sem kell a sajátjával foglalkoznia. Ebben rejlik a valóságshow-k népszerűségének is a titka.

– Nincs mindenki ennyire elkenyődve a jelenlegi állapotoktól, zomzéd – így a Zacsek. – A pénzügyis Kis Szinisa a héten elmondta, hogy ő elégedett tárcája eddig elért eredményeivel, és újabb célokat árult el. Bejelentette, hogy Zerbiában 2026-ig ezer euró lesz az átlagbér!

– Az ezer euróval való szédítgetés rossz emlékeket ébreszt bennem – vakará a fejét az öreg. – Másrészt, bármennyire is jól hangzik ez a bejelentés, ha elzabadul a zinfláció, ki tudja, mennyit fog érni négy év múlva a most zépen csengő ezer euró.

– Bizony – sóhajta a muter. – Azt írja a zújság, hogy az idén a gyümölcs is drágább lesz.

– Az még hagyján, de nyárára, ami már lassan itt van, jelentős áramdrágulást jósolnak – aggóda a Zacsek. – Ami további drágulásokat von majd maga után.

– Megdrágul a villanyáram?! Meg a gyümölcs?! Meg a zösszes többi élelmiszer?! Ugyan, mi ebben a hír?! – zsörtölőde a fater. – Folyamatosan drágul minden! Annak lenne hírértéke, ha közölnék, mi az, ami nem drágul meg. Például: a drágulási hullám ellenére stagnál a szőrmebunda ára, idén is megkaphatja ugyanannyiért, mint tavaly!

– Mivel az elmúlt hetven év legbizonytalanabb tele elé nézünk, lehet, hogy elillene az a szőrmebunda, Tegyula – spekulála amama. – Azt mondják a zokosok, hogy végleg lejárt az olcsó energia kora. Annak, aki melegedni akar, mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

– Ahogy mondja, zomzédasszony – bólogata a Zacsek. – A mi esetünkben ez hatványozottan igaz lehet, ha még a zankciókat is bevezetjük a zorosz nagytestvérnek.

– Lehetséges, hogy akkor majd a Putyin megorrol ránk, és tőlünk is megvonja a gázt, mint a lengyelektől és a bolgároktól? – paráza az öreglány. – És mit szólnak majd ehhez a honi ruszofilek, akikből van bőven Zerbia-szerte?

– Egyes tabloidok már megkezdték a jónép felkészítését erre az esetre – kuncoga atata. – Öles betűkkel olyan címek olvashatók egyes lapok címoldalain, hogy Háborúja miatt Putyin elfelejtette a zerbeket és Kozovót, Putyin tőrt döfött Zerbia hátába meg hasonlók.

– Ha pedig nem vezetünk be zankciókat, kérdés, hogy azt hogyan ítélik majd meg az EU-ban, ahová tartozni szeretnénk – morfondíroza a Zacsek –, legalábbis a Vučko a héten azt mondta Berlinben a Scholznak, hogy Zerbia szilárdan elkötelezte magát az európai út mellett.

– Nyilván, merthogy évente 200–250 millió eurót kap az uniós forrásokból – világíta rá a lényegre az öreg. – Többek közt erről a pénzről mond le az ország, ha különcpolitikát folytat.

– Röviden: nehéz lesz már egy fenékkel több lovat megülni – voná le a tanulságot a muter.

– Az új kormány megalakítása is kétségtelenül a külpolitikai események függvénye – állapítá meg a Zacsek.

– Nyilván – erősíté meg a fater –, hiszen több mint egy hónapja lezajlottak a választások, de nemigen hallottam még arról, hogy érdemben bármi is történt volna azóta. Ki mindenki képezi majd a hatalmi többséget, ki vesz részt a kormányzásban, ki lesz a miniszterelnök…

– Ezek szerint aligha nevezhető felhőtlennek az előttünk álló jövő – nyugtalankoda amama. – Mi lesz az egyre nehezebben tengődő munkásréteggel? Remélem azért, hogy a munka ünnepe alkalmából néhány épkézláb követelés megfogalmazódott a dolgozók részéről.

– A majális, zomzédasszony, manapság már aligha a munkásmozgalmi tiltakozásokról szól – legyinte a Zacsek –, sokkal inkább a szórakozásról. Egyszerű turisztikai attrakció.

– Konstrakta is nagy attrakció – szellemeskede az öreg. – A napokban elutazott Torinóba, a jövő héten ott rendezik meg az Eurovíziót. Vitte magával a spéci fehér lavórkáját, amelyben éneklés közben szappannyal mossa a kezét, hiszen a művésznőnek egészségesnek kell lennie.

– Állítólag a sajátos, a volt Jugoszláviában népszerű női munkáslábbeliben, az úgynevezett boroszánban fog fellépni – fűzé hozzá a muter.

– Lehet, hogy majd divatba hozza ezt az egyedi cipellőt – agyala atata. – Valamelyik menő divatmárka felfedezi magának és készít belőle 400 eurós változatot, mint a Gucci a régi jugós plasztikaszandálból. És a püffedt szájú sztárléták majd boroszánban járnak a fancy zsúrokra.

– Csak nehogy takarítónőnek nézzék őket, és seprűt nyomjanak a műkörmös kezükbe – csipkelőde a Zacsek, és elmesséle az erről eszébe jutott viccet.

Férj és feleség nézegetik a kínálatot a szőnyegboltban, ám mindegyik darabot túl drágának találják. Hosszú tanácstalanság után egyszer csak megszólal a férj: – Hallod, mamikám, nem kell urizálni, ha eddig megfelelt a seprű, akkor ezentúl is jó lesz!

Pistike, a bulvártól és a rémhírektől menekülő könyvolvasó