2024. április 19., péntek

Chopin és Brahms bűvöletében

A TAJJ kamaraegyüttes május 21-én a Selyemgyár Művelődési Állomáson is fellép

Zenekedvelők, zeneművészek és leendő zenészek vastapssal jutalmazták Kinka Rita zongoraművésznő és a TAJJ vonósnégyes – Aleksandra Krčmar Ćulibrk (első hegedű), Jovanka Mazalica (másodhegedű), Jelena Filipović (brácsa), Kalmár Timea (cselló/gordonka) – áprilisi humanitárius koncertjét a Zsinagógában.

Az előadók bámulatos színvonalon, mély átéléssel tolmácsolták F. Chopin 1. zongorára és zenekarra írt darabjának (op. 11), illetve zongorára és vonósnégyesre átírt változatának és a J. Brahms komponálta f-moll zongoraötösének (op. 34) a szépségét. A koncert után Kalmár Timea csellóművésznő, a 25 évi munkáját ünneplő TAJJ vonósnégyes vezetője így fogalmazott:

– Nem mindig mi választjuk ki a programot, amelyet játszunk, hanem gyakran a mű talál ránk. „Vár" bennünket az élet egyik útkereszteződésén – néha évekig. Minden koncert, amelyet az elkövetkező periódusra tervezünk, a felszín alatt egyfajta „genetikai kódot" rejt. A TAJJ és Kinka Rita zongoraművésznő együttműködése kapcsán el kell mondanom, hogy a zongoraötösökkel a TAJJ vonósnégyes 2004-ben nézett farkasszemet először, amikor a II. Memorijal Isidor Bajić nemzetközi zongoraversenyen rezidens-együttes volt. Ez azt jelentette, hogy egy nap próbáltunk nyolc versenyzővel három különböző zongoraötöst, majd másnap nyilvánosan felléptünk mind a nyolc versenyzővel a kamarafináléban. Fiatalok, bátrak és merészek voltunk, erőnk teljében. Tavasz volt, és a lelkünk mélyén abban reménykedtünk, hogy a művek egyikét egy nap majd Kinka Rita művésznővel szólaltathatjuk meg. Ez az álmunk 2019 szeptemberében megvalósult. A közös munka és muzsikálás felejthetetlen élményként mély nyomokat hagyott bennünk.
2022 áprilisában még mindig energikusak és bátrak vagyunk, így elő tudtuk adni Rita művésznővel F. Chopin műve mellett Brahms számunkra kedvenc zongoraötösét – magyarázta boldogan Kalmár Timea.

Kinka Rita a székvárosiak kedvenc zongoraművésze. Számos nemzetközi díj és elismerés birtokosa, az Újvidéki Művészeti Akadémia rendes zongoraprofesszora, aki eddig több mint 800 koncertet tartott, számos kiemelkedő zenekarral lépett fel szinte minden európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Tajvanon, Japánban, Izraelben, Kanadában és Ausztráliában.

Az áprilisi humanitárius koncert közönsége az újvidéki Rotary Club és Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága szervezte rendezvényre vásárolt belépőjegy árával hozzájárult ahhoz, hogy a Milan Petrović különleges iskola tanárai diákjaik számára informatikai eszközöket szerezzenek be.