2024. április 25., csütörtök

Változatlan név, új helyszín

Májusban Fantast 2022 elnevezésű nemzetközi zenei vetélkedő Óbecsén

A koronavírus-járvány okozta két év kihagyás után idén újra megrendezik a Fantast elnevezésű nemzetközi zenei vetélkedőt Óbecsén. Az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola május 16-a és 22-e között immár kilencedik alkalommal tartja meg a Fantast 2022 elnevezésű rendezvényt a korábbi évektől eltérően ezúttal új helyszínen, a Tisza folyó mellett található Zlatna obala szállodában. A népszerű nemzetközi zenei vetélkedőnek 2019-ig az Óbecse mellett lévő Dunđerski-kastély adott otthont, de a Fantast-kastély vendéglátó részét, vagyis az éttermet és a szállodát tavaly március elején bezárták.

– A rendezvény nevét megtartottuk, remélve, hogy a Fantast-kastélyszálló a jövőben újra megnyitja kapuit és ismét a zenei vetélkedő helyszíne lehet. Az idei versenyen a hegedű, a gitár, a zongora, a klarinét, a tambura és a harmonika kategóriákban versenyeznek a diákok; 42 versenyző jelentkezett a hegedű kategóriába, a gitárosok 32-en vannak. A zongora kategóriában 122 versenyző indul és 25 klarinétos mutatja meg tehetségét; 38 versenyző mutatkozik be a tambura kategóriában, míg a harmonika kategóriában 35. A volt Jugoszlávia és Magyarország területéről is érkeznek versenyzők 49 városból és 55 zeneiskolából. Az idén 294 versenyző áll a zsűri és a közönség elé, közülünk 60-an a mi iskolánk tanulói. Díjjal jutalmazzuk a legfiatalabb résztvevőt, tanárt és a legtöbb résztvevővel rendelkező iskolát. Szeretettel várjuk az érdeklődőket, elsősorban a diákjaink szüleit, hogy látogassanak el és kísérjék figyelemmel az idei Fantast 2022 elnevezésű rendezvényt. A belépés ingyenes, a programot hamarosan ismertetjük – mondta Tamara Krajtmar, az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola igazgatója. A rendezvényen a vetélkedőtől függetlenül május 20-án, pénteken 19 órától Nataša Jokić i Sunčica Trkulja Šušnjar banjalukai gitárosok adnak koncertet.

A Szerbiai Zene- és Balettiskolák 65. Fesztiválját idén Nišben rendezik meg, a Szerbiai Zene- és Balettiskolák Szövetsége március 15-ére tűzte ki a résztvevők regisztrációjának határidejét. Az idén 74. születésnapját ünneplő óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskolát Marijana Pejaković negyedik osztályos tamburaszakos tanuló, Kalina Kurjački, ötödik osztályos zongoraszakos tanuló, Tóth Vilmos ötödik osztályos hegedűszakos tanuló és Molnár Ákos hatodik osztályos gitárszakos tanuló képviseli, a tartalék pedig Ivanka Pejin, negyedik osztályos harmonika szakos tanuló.