2024. március 28., csütörtök

Kultúrát és színházat szerető közönség

Meseelőadás az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben

Megtelt az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nagyterme pénteken, ezúttal meseelőadást láthattak a helyi óvodások és kisiskolások. A Mátyás király aranyszőrű báránya című népmesét népzenei aláfestéssel és néptánccal adta elő a kishegyesi Cselefendi táncegyüttes fiatal csapata. A mesejáték zenei alapanyagát az óbecsei Fokos zenekar alkotta meg.

A kishegyesi Cselefendi táncegyüttes Mátyás király aranyszőrű báránya című előadása (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A kishegyesi Cselefendi táncegyüttes Mátyás király aranyszőrű báránya című előadása (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Ez az első önálló, egész estés műsorunk, amit a gyerekekkel közösen hoztunk össze. A produkciót egy 25 fős csapat viszi színpadra. Az előadás tavaly készült el, akkor mutattuk be Kishegyesen, utána a koronavírus-járvány miatt volt egy hosszabb pihenő, aztán az idei évtől kezdve tudunk tájolni. Fontosnak tartom, hogy a darab vándoroljon, hiszen nagyon sok munkát fektettünk bele a gyerekkel, és szerettem volna, ha ők is érzik, hogy a befektetett munkájuk meghozza a gyümölcsét, megérzik, hogy milyen egy ilyen előadással menni, utazni és különböző helyszíneken fellépni. Legközelebb Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színházban láthat minket a közönség június 5-én. Ami a témaválasztást illeti, Kishegyen van egy Mátyás király mellszobor. Szerettük volna az alkotókkal, ha a gyerekek nem csak a meséből ismerik meg a királyt, hiszen ha már van nekünk egy mellszobrunk, akkor az miért van ott, mit kell róla tudni, hogy a gyerekek egy picikét betekintést nyerjenek a saját kultúránkba, a saját történelmünkbe az ilyen előadások által is – közölte Patyerek Csaba, a kishegyesi Cselefendi táncegyüttes művészeti vezetője.

A produkciót 25 fiatal viszi színpadra (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A produkciót 25 fiatal viszi színpadra (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Ricz Róbert, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke szerint fontos a gyermekeket idejében, már óvodás kortól, sőt már előtte is a színház szeretetére szoktatni, hiszen akkor vállnak értő, kultúrát és színházat szerető közönséggé.

Teltház az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nagytermében (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Teltház az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nagytermében (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Nagyon örülök annak, hogy Óbecsére is eljutott a kishegyesiek Mátyás király aranyszőrű báránya című táncjátéka. Mintegy 280 óvodást és iskolást szerveztünk be, a helyi Sever Đurkić Általános Iskola és a Petőfi Sándor Általános Iskola alsósai és az alsóvárosi óvodások nézték meg az előadást. Egyesületünkben arra törekszünk, hogy minden korosztálynak biztosítsunk színházi élményt. Május 13-án, pénteken, 16.30-kor az adai Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület Mackó anyó dajkát keres című bábjátékát hívtuk meg hozzánk, míg június 12-én, vasárnap, 19 órától a Csongrádi Színtársulat Egy a ráadás című vígjátéka lesz műsorunkon – mondta Ricz Róbert.