2024. március 28., csütörtök

A másodosztályú földek nem vonzóak

Lezárult a nagykikindai önkormányzatban az állami földek bérbeadásának második köre

A Mezőgazdasági Minisztérium Földhivatalának elektronikus, nyilvános pályázásra vonatkozó weboldalán az elmúlt napokban tették közzé a nagykikindai önkormányzatban meghirdetett állami földterületek bérbeadásának második körével kapcsolatos árverési eredményeket. Ebben a körben összesen 1.428 hektárt kínáltak eladásra, de csak 98,6 hektárt sikerült értékesíteni. Ezek a földek nem első osztályú földek voltak, tudtuk meg Ljuban Sredićtől, a nagykikindai község mezőgazdasággal és helyi közösségekkel foglalkozó tanácsnokától.

– Összesen huszonhat ajánlat érkezett, de a végén csak huszonhárom licitegységet tudtunk kiadni. A földterületek alacsonyabb kategóriájúak voltak, kisebb területűek, jobbára csak a legelők, rétek, nádasok és mocsaras területek. A pályázatot elég későn írtuk ki, és a legtöbb földműves ilyenkorra már előkészíti szántóföldjeit a vetésre, és el is vet – értékelt a tanácstag, majd kitért az árverések anyagi vonzatára is.

– A legtöbb földterületet Homokréven (Mokrin) és Tiszahegyesen (Iđoš) sikerült kiadnunk. Innen összesen 485.000 dinárra számítunk bevételként. Kisoroszon az egyik területet 23.000 dinárért hirdettük meg, de 50.000 dináros ajánlatot kaptunk érte. Egy másik, nagykikindai földterületért, melynek kikiáltási ára 20.000 dinár volt, 70.000 dináros ajánlatot kaptunk. Ezt a két esetet leszámítva, mindegyik földterület a kikiáltási áráért kelt el – mesélte Ljuban Sredić, majd hozzátette, hogy mivel a restitúciós törvény miatt egyre több földet származtatnak vissza a leszármazottaknak, így az állam tulajdonában is egyre kevesebb földterület marad, amit ki tudnának adni.

Visszaemlékezett arra is, hogy amikor 2006-ban először adtak bérbe állami tulajdonú földeket, majdnem 22.000 hektár területtel gazdálkodtak, ma pedig ennek csak fele, 12.500 hektárnyi föld áll a rendelkezésükre.