2024. március 28., csütörtök

Harmincegy év után európai döntőben a Roma

Az UEFA csütörtöki játéknapja végén kialakult a másod- és a harmadosztályú klubtorna, vagyis az Európa-liga és az első alkalommal zajló Konferencia Liga fináléjának párosítása.

A nagyobb sztorit pedig az alacsonyabb rangú sorozat szállította, még úgy is, hogy a két mérkőzésen összesen egy gól esett. Az angliai 1:1 után a Roma a Leicestert fogadta az eső áztatta Stadio Olimpicóban egy igencsak fizikális meccsen, amelyet a szerb Srđan Jovanović bíró igyekezett kézben tartani. A 11. percben a szöglet után fejjel eredményes Tammy Abraham talált be a Leicester kapujába, így angolként búcsúztatta az angol csapatot, akik bár végigtámadták a második félidőt, komoly helyzetig nem jutottak, és 180 perc alatt összesen kétszer lőttek Rui Patrício kapujára.

A Roma a győzelemmel komoly áttörést ért el, hiszen az UEFA-kupa 1990/91-es kiírása óta először jutott be egy európai torna döntőjébe, még ha ehhez most egy új sorozat létrehozása is kellett. Ez viszont nem változtat azon a tényen, hogy José Mourinho lett az első edző, aki négy csapatot is valamilyen európai kupadöntőbe juttatott, hiszen korábban megtette ezt már a Portóval, az Interrel és a Manchester Uniteddel is. A Romának holland ellenfele lesz a döntőben, hiszen a hazai pályán 3:2-re nyerő Feyenoord kihúzta a gól nélküli döntetlent a Marseille otthonában.

Abraham fejese Schmeichel kapujába tart (Fotó: Beta/AP)

Abraham fejese Schmeichel kapujába tart (Fotó: Beta/AP)

A glasgow-i El-meccsen eközben magyar érdekeltségű siker is a pakliban volt, hiszen a Gulácsit, Szoboszlait és Orbánt is foglalkoztató Leipzig egygólos előnnyel utazott a Rangershöz. A domináló hazaiak viszont gyorsan a maguk oldalára fordították a mérleg nyelvét, hiszen a 18. percben Tavernier, a 24.-ben pedig Kamara is betalált. A 70. percben egy váratlanul adódó lipcsei helyzetből Nkunku kiegyenlítette az összesített állást, a Rangers viszont elkerülte a hosszabbítást Lundstram góljával, miután Gulácsi elesett egy beemelés el nem érése után.

Az El-döntőben skót–német döntőt rendeznek, ugyanis az Eintracht Frankfurt Borre góljával megduplázta idegenben megszerzett előnyét, a West Ham pedig egy korai kiállítással még nehezebb helyzetbe hozta magát. A végére a pálya mellett is elszabadultak az indulatok, s még az angolok edzője, David Moyes is piros lapot kapott egy labda elrúgása miatt.

Az Európa-liga fináléja május 18-án Sevillában zajlik majd, míg a Konferencia Liga nemcsak a csapatok, hanem a döntő helyszíne szempontjából is új tereket nyitott: ennek május 25-én az albán főváros, Tirana ad majd otthont.

Európa-liga, elődöntő, visszavágó: Frankfurt–West Ham 1:0 (összesítésben 3:1), Glasgow–Leipzig 3:1 (3:2). Konferencia Liga, elődöntő, visszavágó: Roma–Leicester 1:0 (2:1), Marseille–Feyenoord 0:0 (2:3). Serie A: Salernitana–Venezia 2:1. NB I.: Kisvárda–Újpest 2:1.