2024. április 19., péntek
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Holland Maglia Rosa Visegrádon

Budapesten elrajtolt a 105. Olasz Körverseny

A hétvégén Magyarországra figyel a nemzetközi sportvilág egy jelentős része, hiszen nálunk rendezik az országúti kerékpáros szezon első háromhetesének, a Giro d’Italiának az első három szakaszát.

A várva várt esemény – amelyet a járvány miatt az eredeti, 2020-as dátumról halasztottak el két évvel – remek hangulatban indult el tegnap a fővárosban, a Hősök teréről, ahol a szerdai csapatbemutatót is tartották. Ezen természetesen a Grand Tour három magyar résztvevője, Valter Attila, Peák Barnabás és Fetter Erik volt a főszereplő.

A nyitónap lassú rajtját az Andrássy úton kezdték meg, majd a budapesti bemelegítő kanyargás után a mezőny délnyugat felé vette az irányt a székesfehérvári részhajrá felé. A nap szökése gyakorlatilag az éles verseny elengedése utáni első métereken kialakult, hiszen a prokontinentális Drone Hopper–Androni Giocattoli sor két embere, Mattia Bais és Filippo Tagliani támadására senki sem reagált, így az olasz páros diktálta a szakasz tempóját. Az útvonal a koronázóváros után a Duna közelében – az esztergomi részhajrán is áthaladva – északnak kanyargott Visegrád felé, ahol a várhoz vezető 5,5 kilométer hosszú, átlagosan 4 százalékos emelkedő végén várt a legjobb versenyzőre a viadal első rózsaszín trikója.

Ennek megszerzésére a legvérmesebb remények akár a tavaly három napig Maglia Rosában tekerő Valtert is esélyesnek tartották, ám a meredek nem volt elég kemény a sprinterek kirázására, így ők és a robbanékonyabb hegyi menők vegyesen harcoltak meg az értékes diadalért. A befutót több bukás is felzaklatta, és több egyéni megindulás veszélyeztette az említettek sikerét, végül azonban összerázódott az élboly, amelyből az emelkedőn az előzetesen is legnagyobb favoritnak tartott Mathieu van der Poel hajrázott a legjobban.

A holland a tavalyi Tour de France után második háromhetesén is felvehette az összetett éllovasnak járó megkülönböztető trikót. A magyarok közül Valter lett a legjobb, aki a 29. helyen futott be 4 másodperces hátránnyal, a legtöbb összetett esélyessel azonos csoportban.

Egy friss szerb sikerről is beszámolhatunk, a Movistar mezében tekerő országos női bajnokunk, Jelena Erić ugyanis megnyerte a spanyolországi Andalúziai Körverseny harmadik etapját.

Végeredmény, Giro d’Italia, 1. szakasz (Budapest–Visegrád, 195 km): Mathieu van der Poel 4:35:28 óra, Biniam Girmay, Pello Bilbao, Magnus Cort, Wilco Kelderman a. i. stb. Az összetett állása: Van der Poel 4:35:18 óra, Girmay +4, Bilbao +6, Cort +10 mp stb. Női Andalúz Körverseny, 3. szakasz (Fuengirola–Castellar de la Frontera, 81,8 km): Jelena Erić 2:19:58 óra, Arlenis Sierra, Ricarda Bauernfeind a. i. stb. Dunkerque-i Négynapos, 1. szakasz (Dunkerque–Aniche, 161,1 km): Arvid de Kleijn 3:31:14 óra, Jason Tesson, Nils Eekhoff a. i. stb. 2. szakasz (Béthune–Maubeuge, 181,5 km): Tesson 4:04:25 óra, Gerben Thijssen, Thomas Boudat a. i. stb. 3. szakasz (Péronne–Mont-Saint-Éloi, 170 km): Philippe Gilbert 4:22:14 óra, Tesson, Julien Simon a. i. stb. 4. szakasz (Mazingarbe–Aire-sur-la-Lys, 174,8 km): Lionel Taminiaux 4:01:54 óra, Stanisław Aniołkowski, Thijssen a. i. stb.