2022. július 5., kedd

Afganisztánban elrendelték a nők számára a burka viselését nyilvános helyeken

Az afganisztáni tálibok legfelsőbb vezetője azonnali hatállyal elrendelte szombaton a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken.

A radikális iszlamista tálibok tavaly augusztusi hatalomra jutása óta ez a legszigorúbb jogkorlátozásuk a nőkkel szemben – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Hibatulla Ahundzada molla legfelsőbb vezető arra hivatkozott a rendeletben, hogy a burka viselése megfelel a hagyományoknak, illetve tiszteletet parancsol a nők iránt. „A nem nagyon fiatal és nem nagyon idős nőknek az arcukat is el kell fedniük, amikor nem családtag férfival beszélnek", hogy ne legyenek kihívóak – olvasható a dokumentumban. Hozzáfűzte még: ha a nőknek nincs fontos dolguk otthonukon kívül, akkor „jobb, ha otthon maradnak".

Az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium szóvivője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: ha egy nő nem tartja be a rendeletben előírtakat, akkor apját vagy legközelebbi férfi rokonát veszik elő. Felkeresik az otthonában, vagy rosszabb esetben bebörtönzik, vagy elbocsátják állami állásából.

A héten az északnyugati Herát tartományban tiltották meg az ottani autósiskoláknak, hogy nőket oktassanak, illetve a helyi hatóságok jogosítványokat sem állíthatnak ki nőknek. Országosan már a nők nem kaphatnak közalkalmazotti állást, és családtag férfi kísérete nélkül nem utazhatnak.

Márciusban hosszú hónapok után újra középiskolába és felsőoktatási intézménybe járhattak volna a lányok és a nők a tálibok előzetes bejelentése szerint, de ezt visszavonták.

A férfiakkal kapcsolatban pedig a múlt hét végén a nyakkendőviselést tiltották be az egész ország oktatási intézményeiben a diákok és tanárok számára.