2024. március 19., kedd

Joe Biden elnök új sajtószóvivőt nevezett ki a Fehér Házban

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kinevezte a Fehér Ház új sajtószóvivőjét, Karine Jean-Pierre-t, aki az első afroamerikai, nyíltan leszbikus, és az LGBTQ közösséggel szimpatizáló személy ezen a poszton.

Jen Psaki eddigi szóvivő jövő pénteken távozik a Fehér Házból, és az Axios amerikai hírportál április elejei híre szerint az NBC és az MSNBC mérsékelt baloldali-liberális amerikai üzleti-kereskedelmi televíziós csatorna egyik műsorának lesz a munkatársa.

Karine Jean-Pierre, aki 2021 januárja óta a Fehér Ház első számú szóvivő-helyettese, olyan időszakban veszi át a fizikailag és szellemileg egyik legmegterhelőbb kormányzati posztot, amikor a Fehér Ház komoly politikai kihívások elé néz: az elnöki hivatalnak segítenie kell a Demokrata Pártnak megtartania a képviselőházi többségét és a szenátusi 50-50 százalékos szavazati arányát a novemberben esedékes félidős kongresszusi választáson.

Mindeközben a Biden-adminisztrációnak kezelnie kell az elszabadult inflációval és a gazdaság helyzetével kapcsolatos aggodalmakat és az olyan külpolitikai kihívásokat is, mint az orosz-ukrán háború és az észak-koreai atomprogram.

Biden elnök még májusban Dél-Koreába és Japánba látogat, júniusban pedig Európába utazik.

Mielőtt csatlakozott volna Joe Biden demokrata párti elnökjelölt választási kampányához, Karine Jean-Pierre a MoveOn.org elnevezésű radikális baloldali mozgalom közkapcsolati és PR-igazgatója volt, korábban pedig az NBC és az MSNBC politikai elemzője.