2024. március 28., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Májusban megalakulhat a parlament új összetétele

A Dačić által bejelentett lépések következtében továbbra is elodázódhat a végeredmény kihirdetése

Ivica Dačić, a Nemzetgyűlés ügyvezető elnöke tegnap abbéli reményének adott hangot, hogy a parlament következő összetétele májusban megalakul. A Blic napilap tudósítása szerint a Belgrádi Egyetem Jogtudományi Karának hallgatóit fogadva Dačić megjegyezte: az ország törvényhozó szerve jelenleg egyfajta nyugalmi időszakban van. Arra is kitért, hogy a Nemzetgyűlésben megszervezték a pártközi, illetve a hatalmi és az ellenzéki pártok közötti párbeszédet, amelynek eredményeképpen a parlament később módosította a választási rendszert szabályozó törvényeket.

Valamivel korábban, szintén az április 3-án megtartott előrehozott parlamenti választásokkal összefüggésben, Dačić a Szerbiai Szocialista Párt elnökeként megerősítette, hogy pártja jogorvoslattal él a bujanováci választási bizottság azon döntésének tekintetében, amelyikkel az elutasította az SZSZP a Veliki Trnovacban április 28-án megismételt szavazás megsemmisítésére vonatkozó indítványát. Dačić szerint bizonyítani tudják, hogy április 28-án a szavazás megismétlésekor olyan személy is voksolt, aki nem rendelkezett személyazonosító okmányokkal. Nemcsak jogorvoslattal élnek, hanem bűnvádi feljelentést is tesznek a szavazatszedő bizottság azon tagja ellen, aki megengedte, hogy valaki személyazonosító okmány nélkül szavazzon, emelte ki Dačić.

Az említett újrázás következtében az aktuális, formálisan továbbra sem hivatalos, eredmények szerint az SZSZP elveszített egy mantádumot a parlamentben, ezt A völgy albánjai koalíció elnevezésű jelöltlista kaphatja.