2024. március 29., péntek

Orbán: Mi a béke oldalán állunk!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az orosz-ukrán konfliktus kapcsán tett közzé bejegyzést a közösségi oldalán. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy az orosz-ukrán háború nem Magyarország háborúja, és hogy a kormány álláspontja szerint mindent meg kell tenni a béke érdekében. 

 – A magyar felfogás szerint ez egy orosz–ukrán háború. Nem teszünk egyenlőségjelet, mert ennek a háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie, és hogy elkezdődött, annak az oka, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. Tehát nem mossuk össze a szembenálló felek helyzetét, de ettől még ez egy orosz–ukrán háború. Ez nem a mi háborúnk. Ez nem Magyarország háborúja – fogalmazott a miniszterelnök. 

– Nekünk van ilyen álláspontunk, ezt úgy hívják, hogy a béke. Mi nem egyik vagy másik háborúzó fél oldalán állunk, mi a béke oldalán állunk. Minden lépés, amit teszek, és amit a magyar kormány tesz, azt a célt szolgálja, hogy minél hamarabb legyen azonnali tűzszünet, és minél hamarabb kezdődjenek meg a béketárgyalások – tette hozzá Orbán Viktor.