2024. április 25., csütörtök

A civilek elhagyják az acélmű katakombáit

Az ukrán erők pénteken folytatták a mariupoli Azovsztal acélműben rekedtek evakuálását. A kijevi elnöki hivatal vezetője közölte, hogy előző nap az ENSZ segítségével mintegy 500 civilt sikerült kimenekíteni Mariupolból, köztük olyanokat is, akik az orosz csapatok által ostromlott létesítményben kerestek menedéket.

Az orosz haderő is megerősítette, hogy az erőműnél ismét humanitárius folyosókat nyitottak a távozni szándékozó civilek számára. Konsztantyin Ivascsenko, Mariupol orosz részről kinevezett polgármestere pénteken kijelentette, hogy a Mariupolba vezető összes utat aknamentesítették, kivéve azt, amelyik Mangus elővárossal köti össze. Szerinte a kikötőváros élelmiszer- és ivóvíz-ellátása megoldódott.

Moszkva szerint az Azovsztal az utolsó olyan létesítmény Mariupolban, amelyet még nem sikerült elfoglalniuk. Az épület alatt húzódó hétszintes föld alatti alagútrendszerben a várost védő fegyveresek mellett még mindig vannak civilek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtöki videoüzenetében azt mondta az acélműt védő egységek nem fogják megadni magukat, a végsőkig kitartanak.

Biciklizés az Orihiv közelében lerombolt hídnál (Fotó: AP/Beta)

Biciklizés az Orihiv közelében lerombolt hídnál (Fotó: AP/Beta)

KRAMATORSZKI LŐSZERRAKTÁRRA MÉRTEK CSAPÁST

Megsemmisítették az orosz légierő levegő-föld rakétái az ukrán hadsereg nagy lőszerraktárát a kramatorszki Energomasszpecsztal üzem területén – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Orosz katonai elemzők szerint a Kramatorszk és Szlovjanszk birtoklásáért folytatott harcok döntő jelentőségűek a délkelet-ukrajnai Donyec-medence birtoklásáért folytatott küzdelemben.

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye katonai adminisztrációjának vezetője arról számolt be, hogy csütörtök éjjel az orosz erők Grad rakéta-sorozatvetőkkel támadták Krivij Rih és Szinyelnikov térségét. Áldozatokról nem érkezett hír.

Anna Sevcsenko (35) nagyszüleinek irpinyi háza a március végi harcok során romba dőlt. Annának itt virágoskertje volt. Szavai szerint a rózsák, petúniák, liliomok túlélték a pusztítást, így újra gondozásba veszi őket (Fotó: AP/Beta)

Anna Sevcsenko (35) nagyszüleinek irpinyi háza a március végi harcok során romba dőlt. Annának itt virágoskertje volt. Szavai szerint a rózsák, petúniák, liliomok túlélték a pusztítást, így újra gondozásba veszi őket (Fotó: AP/Beta)

Mihail Mizincev vezérezredes a csütörtök esti tájékoztatóján ismét azt állította, hogy ukrán nacionalisták katonai célra használják az egészségügyi infrastruktúra létesítményeit. A tábornok szerint Harkivban, a 8. számú Városi Klinikai Kórház területén tüzérségi lövegeket állítottak fel és lőszerraktárat alakítottak ki, elzavarva a kórházi személyzetet és az összes civilt, beleértve a súlyos betegeket is. Mizincev azt mondta, hogy a nemzetközi normák és a humanitárius jog megsértésével katonai létesítménnyé alakították át a szlovjanszki vasúti kórházat, az egyik odesszai regionális klinikai kórházat és a liszicsanki gyermekkórházat is.