2024. április 16., kedd

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

A Belügyminisztérium közleménye szerint folytatódik a húsvéti ünnepek időszakában megkezdett fokozott közúti ellenőrzés, amely a jelenlegi tervek szerint május 10-én fejeződik be. A rendőrségi ellenőrzési akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának (ROADPOL) 30 tagállamában szervezték meg. Az elsődleges cél kiszűrni az ittas és/vagy bódult állapotban lévő járművezetőket.

Az említett közlekedésrendészeti akció keretében szombaton sor kerül az Alcohol&Drugs elnevezésű ellenőrzésre, amelynek során 24 órán át az összes, az alkohol és a különböző kábítószerek kiszűrésére alkalmas berendezést, illetve eljárást bevetik a közutakon az ellenőrzés során.

A 021.rs hírportál összeállítása szerint a húsvéti és a május 1-jei ünnepek ideje alatt a rendőrség összesen 55.167 közlekedési szabálysértést jegyzett az országban, a szabálytalankodó sofőrök 28.160 alkalommal vezettek gyorsabban a megengedettnél. Alkoholfogyasztás miatt az említett időszakban 2608 sofőrt zártak ki a forgalomból, közülük 526 személy józanítóba került. Ugyanebben az időszakban a rendőrség 96 sofőrt tartott ideiglenesen fogva kábítószer-fogyasztás okozta bódultság miatt.

Aleksandar Vulin belügyminiszter beszámolója szerint az idei év első 4 hónapjában ittasság miatt több mint 17.500 sofőrt zártak ki a forgalomból, 40 százalékkal többet, mint a múlt év ugyanazon időszakában. Az említett időszakban kábítószer okozta bódultság miatt 850 sofőrt zártak ki a forgalomból, 60 százalékkal többet, mint tavaly az év első négy hónapjában. Az év eleje óta az ittas sofőrök 1019, míg a drog hatása alatt álló sofőrök 37 közlekedési balesetben vettek részt.